SPL
Homo erectus keidas Arabia

Arabian keitaat houkuttelivat esivanhempamme Afrikasta

Uudet löydöt osoittavat, että Arabian niemimaan kostea ilmasto loi keitaita, joita esivanhempamme käyttivät hyväkseen lähdettyään Afrikasta. Löydöt paljastavat, mitä reittejä he käyttivät.

Useiden satojentuhansien vuosien ajan ihmisen esivanhemmat levähtivät Afrikasta lähdettyään aina samoilla Arabian niemimaan keitailla. Sen osoittavat uudet kivityökaluja käsittävät löydöt, joita ovat tehneet saksalaisen Max Planck -instituutin tutkijat.

Tutkijat tarkastelivat nykyisen Saudi-Arabian aavikolta otettuja satelliittikuvia löytääkseen maisemasta syvänteitä ja uomia, joissa olisi voinut olla kosteamman ilmaston aikana järviä ja jokia.

Sen jälkeen he suuntasivat lupaavimmille alueille kaivamaan hiekkaa kaivinkoneilla. Etenkin Khall Amayshan 4 -nimiseltä alueelta löytyi tällä tavalla suuria määriä arkeologisia aarteita eli tuhansia kivityökaluja.

Økse, stenredskaber

Blandt de tusinder af stenværktøjer i den forhistoriske flodbred fandt forskerne 400.000 år gamle håndøkser.

© Nature

Hiekkakerroksia poistaessaan tutkijat pystyivät erottamaan puolen miljoonan viime vuoden ajalta kuusi vaihetta, jolloin poikkeuksellisen kostea ilmasto oli muuttanut syvänteen rehevien ruohotasankojen ympäröimäksi järveksi.

Viidestä kostean kauden kerroksesta löytyi kivityökaluja, jotka todistavat, että ihmisiä oli elänyt alueella 400 000, 300 000, 200 000, 100 000 ja 55 000 vuotta sitten.

Ihmiset ja eläimet peräkanaa

Tutkijat eivät löytäneet fossiloituneita ihmisluita, mutta kerroksista löytyi runsaasti virtahepojen, norsujen, srutsien ja muiden isojen eläinten luita. Ne osoittivat, että ihmisten lisäksi myös eläimet levisivät Afrikan ulkopuolelle ja löysivät keitaat.

Vanhimmat kivityökalut, jotka ovat 300 000–400 000 vuotta vanhoja, ovat luultavasti Homo erectuksen tekemiä, sillä se oli ensimmäinen Afrikasta liikkeelle lähtenyt ihmislaji. Nuoremmat kivityökalut, jotka on tehty 100 000–200 000 vuotta sitten, ovat hienommin työstettyjä, ja tutkijat pitävät niitä nykyihmisen tekeminä.

Erectus, Sapiens, kivityökalut

Homo erectus oli asustanut keitaalla aiempina kosteina kausina 400 000–300 000 vuotta sitten. Oma lajimme, Homo sapiens, saapui keitaalle 200 000–100 000 vuotta sitten.

© SPL

Saudi-Arabian pohjoisosassa sijaitsevan Khall Amayshan 4:n rikas löytöaineisto viittaa siihen, että ihmiset ovat vaeltaneet Afrikasta Pohjois-Afrikasta Siinain niemimaan kautta eivätkä eteläistä reittiä Afrikan sarvesta nykyisen Jemenin alueelle.

Vaellus Afrikasta ihminen

Kahdesta mahdollisesta reitistä ihmisen esivanhemmat ovat luultavasti käyttäneet pohjoista (1) reittiä Siinain niemimaan halki eivätkä eteläistä (2) Afrikan sarven kautta. Pohjoisreitti selittää parhaiten Khall Amayshan 4:n löytöjä (valkoinen rengas).

© Shutterstock

Nuorimmat kivityökalut, jotka on tehty noin 55 000 vuotta sitten, muistuttavat tutkijoiden mukaan neandertalinihmisen tekemiä. Lähi-idästä on aiemmin löydetty merkkejä neandertalilaisista, joten on mahdollista, että lajin edustajia on kosteina kausina vaeltanut etelään Arabian niemimaan keitaille, missä ne ovat kohdanneet nykyihmisiä.