Hiekkakerroksia poistaessaan tutkijat pystyivät erottamaan puolen miljoonan viime vuoden ajalta kuusi vaihetta, jolloin poikkeuksellisen kostea ilmasto oli muuttanut syvänteen rehevien ruohotasankojen ympäröimäksi järveksi.
Viidestä kostean kauden kerroksesta löytyi kivityökaluja, jotka todistavat, että ihmisiä oli elänyt alueella 400 000, 300 000, 200 000, 100 000 ja 55 000 vuotta sitten.
Ihmiset ja eläimet peräkanaa
Tutkijat eivät löytäneet fossiloituneita ihmisluita, mutta kerroksista löytyi runsaasti virtahepojen, norsujen, srutsien ja muiden isojen eläinten luita. Ne osoittivat, että ihmisten lisäksi myös eläimet levisivät Afrikan ulkopuolelle ja löysivät keitaat.
Vanhimmat kivityökalut, jotka ovat 300 000–400 000 vuotta vanhoja, ovat luultavasti Homo erectuksen tekemiä, sillä se oli ensimmäinen Afrikasta liikkeelle lähtenyt ihmislaji. Nuoremmat kivityökalut, jotka on tehty 100 000–200 000 vuotta sitten, ovat hienommin työstettyjä, ja tutkijat pitävät niitä nykyihmisen tekeminä.
Saudi-Arabian pohjoisosassa sijaitsevan Khall Amayshan 4:n rikas löytöaineisto viittaa siihen, että ihmiset ovat vaeltaneet Afrikasta Pohjois-Afrikasta Siinain niemimaan kautta eivätkä eteläistä reittiä Afrikan sarvesta nykyisen Jemenin alueelle.
Nuorimmat kivityökalut, jotka on tehty noin 55 000 vuotta sitten, muistuttavat tutkijoiden mukaan neandertalinihmisen tekemiä. Lähi-idästä on aiemmin löydetty merkkejä neandertalilaisista, joten on mahdollista, että lajin edustajia on kosteina kausina vaeltanut etelään Arabian niemimaan keitaille, missä ne ovat kohdanneet nykyihmisiä.