Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Egyptian scroll
Menneisyys - Muinaiset ihmiset

Milloin alettiin käyttää alusvaatteita?

Lannevaate on tunnettu tuhansia vuosia, mutta varsinaiset alusvaatteet kehittyivät vasta keskiajalla.

Alusvaatteiden historian uskotaan alkaneen lannevaatteesta, joka on yhä käytössä monissa lämpimien seutujen alkuperäiskulttuureissa. Se, missä ihmiset ensimmäisenä keksivät verhota alapäänsä liinalla, on hämärän peitossa. Lannevaate oli kuitenkin pitkään kaikkialla pikemminkin päällys- kuin alusvaate.

Antiikin kreikkalaisten naisten tiedetään käyttäneen nahasta tai kankaasta tehtyjä korsettimaisia liivejä. Eurooppalaiset alkoivat kuitenkin vasta keskiajalla pukeutua yleisemmin niin, että juhla- ja arkivaatteiden alle jätettiin yleensä ihoa vasten tuleva paita. Kaikilla ei tietenkään vielä tuolloin edes ollut monta vaatekertaa, vaan samoissa pukimissa hoidettiin arkiset askareet ja nukuttiin.

Alushousut olivat johdonmukainen seuraus pitkienhousujen kehittymisestä. Miehet käyttivät ennen varsinaisia housuja irtolahkeita, jotka kiinnitettiin joko tunikamaiseen paitaan tai solmittiin yhteen vyötärön kohdalta.

1300-luvulla alkoi kuitenkin yleistyä takin liepeiden alta näkyvän lahkeiden välin peittävä kalukukkaro. Se oli yksinkertaisimmillaan vain etuhalkion peittävä läppä, joka toimi usein myös taskuna.

Lue myös:

Muinaiset ihmiset

Neandertalilaiset kulkivat ryhdikkäästi

3 minuuttia
Muinaiset ihmiset

Ihmisen evoluutio: Elimistösi juoruaa menneisyydestä

0 minuuttia
Muinaiset ihmiset

Luolasta löytyi uusi ihmislaji

3 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota