Egyptian scroll
Menneisyys - Muinaiset ihmiset

Milloin alettiin käyttää alusvaatteita?

Lannevaate on tunnettu tuhansia vuosia, mutta varsinaiset alusvaatteet kehittyivät vasta keskiajalla.

Alusvaatteiden historian uskotaan alkaneen lannevaatteesta, joka on yhä käytössä monissa lämpimien seutujen alkuperäiskulttuureissa. Se, missä ihmiset ensimmäisenä keksivät verhota alapäänsä liinalla, on hämärän peitossa. Lannevaate oli kuitenkin pitkään kaikkialla pikemminkin päällys- kuin alusvaate.

Antiikin kreikkalaisten naisten tiedetään käyttäneen nahasta tai kankaasta tehtyjä korsettimaisia liivejä. Eurooppalaiset alkoivat kuitenkin vasta keskiajalla pukeutua yleisemmin niin, että juhla- ja arkivaatteiden alle jätettiin yleensä ihoa vasten tuleva paita. Kaikilla ei tietenkään vielä tuolloin edes ollut monta vaatekertaa, vaan samoissa pukimissa hoidettiin arkiset askareet ja nukuttiin.

Alushousut olivat johdonmukainen seuraus pitkienhousujen kehittymisestä. Miehet käyttivät ennen varsinaisia housuja irtolahkeita, jotka kiinnitettiin joko tunikamaiseen paitaan tai solmittiin yhteen vyötärön kohdalta.

1300-luvulla alkoi kuitenkin yleistyä takin liepeiden alta näkyvän lahkeiden välin peittävä kalukukkaro. Se oli yksinkertaisimmillaan vain etuhalkion peittävä läppä, joka toimi usein myös taskuna.

Lue myös:

Tieteen historia

Mikä alkuaineista tunnettiin ensin?

1 minuuttia
Tieteen historia

Tietoa suippenevista mantereista hännällisiin ihmisiin

0 minuuttia
Miksi neandertalilaiset katosivat?
Muinaiset ihmiset

Miksi neandertalilaiset katosivat?

1 minuuttia
Suosituimmat

Kirjaudu sisään

Virhe: Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
NäytäPiilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!