Nicolai Aaroe

4 uutista neandertalilaisista

Neandertalilainen kuvitellaan usein köyryselkäiseksi luolamieheksi, mutta hyvin säilynyt luurankolöytö osoittaa, että mielikuva on väärä. Lue uusista havainnoista, niin saat selville myös sen, miten esivanhempiesi seksielämä näkyy nykyisin kallosi muodossa.

1. Neandertalinihminen käveli ryhdikkäästi

© Martin Häusler/UZH

Sveitsiläistutkijat ovat rekonstruoineet hyvin säilyneiden jäännösten pohjalta neandertalinihmisen selkärangan ja lantion,ja niistä käy ilmi, että lajilla nikamat muodostivat samankaltaisen s-kirjainta muistuttavan kaaren kuin nykyihmisellä.

Tämä vihjaa, että neandertalilaisen ryhti oli suora.

2. Saaliseläin voitiin keihästää kaukaa

© Shutterstock

Neandertalilaiset metsästivät suurriistaa, kuten mammutteja, ja pitkään on oletettu, että metsästäjät joutuivat tappamaan saaliseläimet keihäillään riskialttiisti hyvin läheltä.

Keihäänheittäjien tekemä koe osoittaa muuta: 300 000 vuotta vanhaa mallia oleva heittoase toimi pätevästi aina 20 metrin etäisyyteen asti.

3. Ilmastonmuutos johti ihmissyöntiin

© H. Rougier et al./UPV/EHU

Ranskasta löydettiin 20 vuotta sitten ainakin kuuden neandertalilaisen luita, joissa oli kannibalismin merkkejä.

Tarkempi tutkimus paljasti, että ihmissyönnin syy oli varmasti ravinnontarve. Nälänhätä liittyi ilmaston lämpenemiseen 128 000 vuotta sitten. Silloin neandertalilaisten ensisijaiset saaliseläimet hävisivät.

4. Neandertalilaisgeenit pidentävät takaraivoa

© Shutterstock

Eurooppalaisessa perimässä on vähän neandertalinihmisen perintöainesta sen seurauksena, että rinnakkaisilla ihmislajeilla oli myös intiimiä kanssakäymistä.

Saksalaiset tutkijat ovat tunnistaneet kaksi geeniä, joiden neandertalilaisversio tekee nykyihmisen tyypillisen pyöreästä aivokopasta soikean.

Yllä olevassa kuvassa on oikealla nykyihmisen kallo ja vasemmalla neandertalinihmisen kallo.