Kun paljon ennen dinosaurusten valtakautta maapalloa hallitsivat kookkaat hyönteiset, erikoinen kala ryömi rantaliejussa ja siirtyi kuivalle maalle.
Suunnilleen samoihin aikoinen toinen samankaltaisesti käyttäynyt eläin muutti mielensä ja palasi veteen. Asia kävi ilmi yhdysvaltalaisen Chicagon yliopiston hiljattain tekemissä fossiilitutkimuksissa.
Varsieväkala nousi maihin
Pelkkään vesielämään kyllästynyt kalalaji oli ulkonäöltään hieman krokotiilia muistuttava Tiktaalik roseae. Tiktaalik on Kanadassa puhuttavan inuktitutin kielen sana, joka tarkoittaa isoa makean veden kalaa.
Tiktaalikia pidetään yhtenä maaselkärankaisten kantamuotona. Se liittyy siten jollain tapaa esimerkiksi matelijoiden ja nisäkkäiden evoluutioon.
Varsieväisiin luokiteltavalle Tiktaalikille kehittyivät vahvat, jalkoja muistuttavat evät, joiden ansiosta se pystyi liikkumaan matalassa rantavedessä ja tilapäisesti myös kuivalla maalla. Tiktaalikista tuli siis amfibinen eläin.
Tiktaalikista ei kuitenkaan tullut varsinaista tetrapodia eli nelijalkaista. Sen evissä oli kuitenkin ranteen ja sormien kaltaisia luurakenteita.