Meripihka on hyvä säilöntäaine
Ennen tuntematon päivänkorentolaji, joka sai tieteelliseksi nimekseen Calliarcys antiquus, kuuluu Leptophlebiidae-heimoon, jonka edustajia esiintyy myös Suomen luonnossa.
Sukunimi Calliarcys koostuu kreikan kielen kauneutta ja verkkoa tarkoittavista sanoista, ja latinankielinen lajimäärite antiquus (vanha) viittaa eläimen esihistoriallisuuteen.
Tutkijoiden käsityksen mukaan C. antiquus eli 35–47 miljoonaa vuotta sitten eli eoseeniksi kutsutulla geologisella ajanjaksolla nykyään Baltiana tunnetussa Euroopan osassa.
Itämeren ympäristössä löydetään erityisen runsaasti muinoin Baltiassa kasvaneiden havupuiden kovaksi kivettynyttä pihkaa.
Joskus meripihkapaakusta tai -kimpaleesta erottuu miljoonia vuosia sitten koteloitunut eläin.
Myös normaalisti nopeasti hajoavat pehmeät kudokset voivat säilyä meripihkassa erinomaisesti. Hyvä esimerkki tästä ovat kokonaisina pysyneet hyönteiset.
Koska värisävyltään kullankeltaisesta melkein mustaan vaihteleva meripihka voi olla lähes läpinäkyvää, sen ympäröimät eläimet huomataan yleensä helposti.
Monilla hyönteisillä on kuitenkin muovikalvoa tai pergamenttia muistuttavia läpikuultavia rakenteita, jotka erottuvat niin huonosti, että lajia ja sukupuolta on vaikea määrittää luotettavasti. Näin oli myös C. antiquusin tapauksessa.
Mikroskooppista tarkkuustyötä
Tutkijat turvautuivat röntgenmikrotomografiaksi kutsuttuun menetelmään. Mikroskannauksella saatiin 3D-kuvia, joiden tarkkuus on parhaimmillaan 0,5 mikrometriä eli millimetrin tuhannesosaa.
Käytetty menetelmä vastaa teknisesti tietokonetomografiaa eli -kerroskuvausta, mutta paljon paremman erottelukyvyn ansiosta kuvauskohteesta saadaan esiin pieniä sisärakenteita kajoamatta siihen.
Mikroskannaukseen perustuva kolmiulotteinen malli on siten hyönteisen tarkka kopio.
Kolmiulotteinen malli mahdollisti löydön vertaamisen tunnettuihin Leptophlebiidae-heimon lajeihin.
Lajinmääritystä ja tunnettujen lajien välisiä sukulaisuussuhteita tarkennettiin lisäksi dna-tutkimusten avulla.
Omintakeiset piirteet vahvistivat epäilyn ennen tuntemattomasta päivänkorennosta.
”Lyhyesti sanottuna kaikki alkoi siitä, että meripihkassa säilynyt kaunis hyönteinen veti asiantuntijan huomion puoleensa”, kertoo Granadan yliopiston professori Javier Alba-Tercedor tiedotteessa.
Sen lisäksi, että tutkimus valotti päivänkorentojen kehitystä, se osoitti, että meripihkalöytöjä kannattaa tutkia uudella tavalla.