Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© University of Manchester
Menneisyys - Muinaiset eläimet

Sinivalas jää toiseksi: tämä on kaikkien aikojen suurin eläin

Metrin mittainen leukaluu paljastaa, että maailman merissä uiskenteli aikoinaan melkoisia jättejä.

Error in rendering text item widget:

            Sinivalasta on pidetty suurimpana koskaan eläneenä eläinlajina. Merten jättiläiselle ei ole aiemmin löytynyt vertaa pituudessa eikä painossa. 

Nyt englantilaisen Lilstockin kaupungin rannalta löytynyt uurteinen kivi on osoittautunut olevan peräisin eläimestä, joka kykenee viemään sinivalaalta johtopaikan.

Kivi on ollut muinaisen jätin alaleuan luu. Se on kuulunut iktyosaurukselle eli kalaliskolle.

### Jättipeto hallitsi meriä

Niin sanotut kalaliskot olivat delfiinejä muistuttavia jättiläisiä, jotka hallitsivat meriä [hirmuliskojen](Mosasaurukset olivat sukua varaaneille, ja ne olivat merien suurimpia petoja https://tieku.fi/menneisyys/dinosaurus aikakauden lopulla. {"target":"_blank","rel":"follow"}) aikakaudella.

Kalaliskot olivat merimatelijoita, jotka pystyivät sukeltamaan satojen metrien syvyyteen. Ne olivat petoja ja pysyivät ravintoketjun huipulla miljoonia vuosia. 

Kun brittipaleontologit löysivät vielä neljä muuta leukaluun palaa, he pystyivät rekonstruoimaan metrin verran kalaliskon leukaluuta. Se oli kuitenkin vain osa alkuperäisestä luusta, jolloin he käsittivät löytäneensä [jättimäisen eläimen jäännöksiä](http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371%2Fjournal.pone.0194742 {"target":"_blank"}).
        
© University of Manchester

Tutkijat arvioivat, että brittiläinen jättiläislisko oli ollut 26 metrin mittainen eli suurempi kuin keskimääräinen sinivalas. Ja on viitteitä siitä, että se ei ollut lainkaan suurin laatuaan.

Havainto sai heidät tutkimaan muitakin luita, joita he olivat aiemmin pitäneet liian suurina, jotta ne olisivat voineet kuulua vedessä eläville pienille hirmuliskoille. Osa niistä oli ilmeisesti peräisin saman jättikokoisen kalaliskolajin luurangoista.

Rekonstruktiot osoittavat, miltä jättimäinen kalalisko todennäköisesti näytti.

© University of Manchester

Luut todistavat isommista yksilöistä, jotka ovat helposti voineet olla sinivalasta suurempia.

Jättimäiset kalaliskot elivät samoihin aikoihin varhaisten hirmuliskojen kanssa. Niitä oli eniten myöhäisellä triaskaudella noin 210 miljoonaa vuotta sitten.

Lue myös:

Muinaiset eläimet

Uusi tutkimus: Tältä esihistoriallinen hirviöhai todellisuudessa näytti

3 minuuttia
Maailman suurin eläin
Muinaiset eläimet

200 tonnia painava peto hallitsi Maata

13 minuuttia
Muinaiset eläimet

Ikuistettuina kuoleman hetkeen

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota