Kerem Beyit
haj megalodon kaskelot

Muinaishai söi valaita

Megalodon eli suurihammashai oli iso, mutta niin olivat sen saaliitkin. Jälki kaskelotin hampaassa kertoo kohtalokkaasta yhteenotosta muinaishain kanssa.

Miljoonia vuosia sitten eläneelle Otodus megalodonille eli suurihammashaille ei mikään saalis näyttänyt olevan liian iso. Yhdysvalloista löytynyt kaskelotin hammas osoittaa, että valaatkin saivat pelätä suurihammashain hyökkäystä.

Hammas löydettiin Pohjois-Carolinasta alueelta, joka muinoin oli merenpohjaa. Hammas on kuulunut nykyisin sukupuuttoon kuolleen kaskelottilajin edustajalle, joka hampaan koon perusteella oli noin nelimetrinen.

Hammas kaskelotti megalodon

Kaskelotin hampaassa olevat purentajäljet ovat niin syvät, että ne on todennäköisesti jättänyt suurihammashai.

© Stephen J. Godfrey

Hampaassa olevia purentajälkiä tutkineiden Calvertin merimuseon paleontologien mukaan jäljet ovat ison hain, todennäköisesti Megalodonin tekemiä. Megalodon eli suurihammashai on suurin koskan elänyt hailaji, joka saattoi kasvaa 20-metriseksi. Sitä esiintyi kaikissa valtamerissä 23–3,6 miljoonaa vuotta sitten.

Yhdysvaltalaistutkijat eivät osaa sanoa tarkkaan, milloin hain ja kaskelotin kohtalokas yhteenotto tapahtui, sillä 11,6 senttiä pitkän hampaan ikää ei ole saatu määritettyä. He arvioivat kuitenkin, että hammas on kuulunut kaskelotille, joka eli 14–5 miljoonaa vuotta sitten. Tuolloin saalistaja olisi hyvin voinut olla suurhammashai.

Kaskelotti hai megalodon hammas

Kaskelotin hampaassa olevat jäljet sopivat megalodonin suurihammashain sahalaitaisiin hampaisiin.

© Stephen J. Godfrey

Jos kaskelotin hammas on yli 23 miljoonaa vuotta vanha, sen ahdistelija on voinut olla toinen suuri muinaishai, Otodus chubutensis. Se oli suurhammashain edeltäjä, joka ilmestyi maailman meriin jo 28 miljoonaa vuotta sitten. Sen hampaista on päätelty, että se kasvoi ainakin 12-metriseksi.

Tutkijoiden mukaan purentajäljet voivat olla vain jommankumman hailajin tekemiä.

Kaskelotti oli elossa

Muinaishai on siis purrut kaskelottia leukaan. Siksi tutkijat uskovat, että valas oli elossa, kun hai kävi sen kimppuun. Jos hai olisi syönyt kuollutta valasta, se olisi valinnut ruhosta pehmeämmän ja lihaisamman kohdan.

hai kaskelotti megalodon

Suurihammashai puri kaskelottia leukaan. Purentajälki on kaskelotin hampaan juuressa, joka oli kiinni leukaluussa.

© Stephen J. Godfrey

Nyt löydetty kaskelotin hammas toistaiseksi ainoa todiste siitä, että muinaisten jättiläishaiden ruokalistalla miljoonia vuosia sitten oli myös isoja hammasvalaita.