Hampaassa olevia purentajälkiä tutkineiden Calvertin merimuseon paleontologien mukaan jäljet ovat ison hain, todennäköisesti Megalodonin tekemiä. Megalodon eli suurihammashai on suurin koskan elänyt hailaji, joka saattoi kasvaa 20-metriseksi. Sitä esiintyi kaikissa valtamerissä 23–3,6 miljoonaa vuotta sitten.
Yhdysvaltalaistutkijat eivät osaa sanoa tarkkaan, milloin hain ja kaskelotin kohtalokas yhteenotto tapahtui, sillä 11,6 senttiä pitkän hampaan ikää ei ole saatu määritettyä. He arvioivat kuitenkin, että hammas on kuulunut kaskelotille, joka eli 14–5 miljoonaa vuotta sitten. Tuolloin saalistaja olisi hyvin voinut olla suurhammashai.
Jos kaskelotin hammas on yli 23 miljoonaa vuotta vanha, sen ahdistelija on voinut olla toinen suuri muinaishai, Otodus chubutensis. Se oli suurhammashain edeltäjä, joka ilmestyi maailman meriin jo 28 miljoonaa vuotta sitten. Sen hampaista on päätelty, että se kasvoi ainakin 12-metriseksi.
Tutkijoiden mukaan purentajäljet voivat olla vain jommankumman hailajin tekemiä.
Kaskelotti oli elossa
Muinaishai on siis purrut kaskelottia leukaan. Siksi tutkijat uskovat, että valas oli elossa, kun hai kävi sen kimppuun. Jos hai olisi syönyt kuollutta valasta, se olisi valinnut ruhosta pehmeämmän ja lihaisamman kohdan.
Nyt löydetty kaskelotin hammas toistaiseksi ainoa todiste siitä, että muinaisten jättiläishaiden ruokalistalla miljoonia vuosia sitten oli myös isoja hammasvalaita.