Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Mammuts into mini
Menneisyys - Muinaiset eläimet

Mammutti kääpiöityi hurjaa vauhtia

Kreetan saaressa jääkaudella elänyt norsueläinlaji kutistui 800?000 vuodessa vain varjoksi entisestään.

Yksin sanana mammutti tuo mieleen jotain suurta ja mahtavaa. Mammuttien suku oli kuitenkin laaja, ja siihen kuului myös varsin pieniä lajeja. Varreltansa vähäisimmät mammutit olivat täysikasvuisina noin 110 sentin korkuisia ja 350 kilon painoisia, siis keskikokoisen aasin mitoissa. Tällaisia pienoismammutteja eli Kreetassa.

Kotisaarestaan tieteellisen nimen Mammuthus creticus saanut mammuttilaji polveutui Lontoon luonnonhistorian museon tutkijoiden mukaan varhaisista eurooppalaisista Mammuthus rumanus- tai Mammuthus meridionalis -lajeista. Kreetasta yli sata vuotta sitten löytyneestä eturaajasta ja myöhemmin löydetyistä hampaista on päätelty, että mammuttien kääpiöityminen alkoi saaressa oletettua aikaisemmin.

Eläinten kääpiöityminen eristyksissä on tutkijoiden hyvin tuntema biologinen tapahtumasarja. Tiedetään esimerkiksi, että Sisiliassa ja Maltassa eli muinoin pikku norsuja, jotka olivat samankokoisia kuin Kreetan mammutit. Sen sijaan sitä ei osata vielä selittää, miten sellaiset kookkaat eläimet kuin norsut ja mammutit voivat muuttua vain alle 800?000 vuodessa selvästi entistä pienemmiksi (ala)lajeiksi.

Yhtenä selitysvaihtoehtona pidetään ravinnonlähteiden rajallisuutta. Tätä käsitystä tukevat hammastutkimusten tulokset. Niiden mukaan kääpiömammutit eivät syöneet muiden sukulaistensa tavoin ruohoa, vaan ne hankkivat ravintonsa puista.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota