Mammuts into mini
Menneisyys - Muinaiset eläimet

Mammutti kääpiöityi hurjaa vauhtia

Kreetan saaressa jääkaudella elänyt norsueläinlaji kutistui 800?000 vuodessa vain varjoksi entisestään.

Yksin sanana mammutti tuo mieleen jotain suurta ja mahtavaa. Mammuttien suku oli kuitenkin laaja, ja siihen kuului myös varsin pieniä lajeja. Varreltansa vähäisimmät mammutit olivat täysikasvuisina noin 110 sentin korkuisia ja 350 kilon painoisia, siis keskikokoisen aasin mitoissa. Tällaisia pienoismammutteja eli Kreetassa.

Kotisaarestaan tieteellisen nimen Mammuthus creticus saanut mammuttilaji polveutui Lontoon luonnonhistorian museon tutkijoiden mukaan varhaisista eurooppalaisista Mammuthus rumanus- tai Mammuthus meridionalis -lajeista. Kreetasta yli sata vuotta sitten löytyneestä eturaajasta ja myöhemmin löydetyistä hampaista on päätelty, että mammuttien kääpiöityminen alkoi saaressa oletettua aikaisemmin.

Eläinten kääpiöityminen eristyksissä on tutkijoiden hyvin tuntema biologinen tapahtumasarja. Tiedetään esimerkiksi, että Sisiliassa ja Maltassa eli muinoin pikku norsuja, jotka olivat samankokoisia kuin Kreetan mammutit. Sen sijaan sitä ei osata vielä selittää, miten sellaiset kookkaat eläimet kuin norsut ja mammutit voivat muuttua vain alle 800?000 vuodessa selvästi entistä pienemmiksi (ala)lajeiksi.

Yhtenä selitysvaihtoehtona pidetään ravinnonlähteiden rajallisuutta. Tätä käsitystä tukevat hammastutkimusten tulokset. Niiden mukaan kääpiömammutit eivät syöneet muiden sukulaistensa tavoin ruohoa, vaan ne hankkivat ravintonsa puista.

Lue myös:

Muinaiset eläimet

Tutkijat puhaltavat uutta eloa mammuttiin

3 minuuttia
Muinaiset eläimet

Harvard-tutkijat haluavat elvyttää mammutin

1 minuuttia
Muinaiset eläimet

Mammutit pelastavat arktisen luonnon

1 minuuttia

Kirjaudu sisään

Virhe: Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
NäytäPiilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!