Visioissa villaiset norsueläimet tiivistävät maaperää ja suojaavat siten ikiroutaa sulamasta.

© Shutterstock

Mammutit pelastavat arktisen luonnon

Venäläinen ekologian tutkija haluaa mammuttien ja norsueläinten avulla jäljitellä jääkauden arojen olosuhteita ja estää ikiroudan sulamisen.

maanantai 24. huhtikuuta 2017 teksti Antje Gerd Poulsen

Parhaillaan monien tutkijaryhmien tavoitteena on saada mammutti jälleen elävien kirjoihin. Jääkauden jättiä yritetään herättää henkiin kloonaamalla ja perimää muuttamalla.

Kun tutkijat jonain päivänä onnistuvat luomaan mammutin tai sitä muistuttavan norsueläimen, venäläisellä ekologian tutkijalla Sergei Zimovilla on niitä varten selvät suunnitelmat: suurten eläinten pitää tiivistää Siperian maaperä kovaksi ja kylmäksi.


Ikiroudan sulaminen uhkaa ilmastoa

Zimov perusti 1980 kansainvälisen tutkimusaseman Siperiaan. Siellä pyritään jäljittelemään jääkauden arojen olosuhteita ja jarruttamaan ikiroudan sulamista. 

>> Lähde arktiselle tutkimusretkelle Huippuvuorille!

Jäinen maaperä, johon on varastoitunut orgaanista ainetta tuhansien vuosien ajan, on jo alkanut sulaa ilmaston lämpenemisen johdosta. Sulaminen käynnistää mätänemisprosessin, jossa vapautuu valtavia määriä hiilidioksidia ja metaania, mikä kiihdyttää lämpenemistä entisestään.  

Jättieläimet tallovat Siperiaa kylmäksi

Venäläistutkijan mukaan ratkaisu voisi olla mammutti tai sitä muistuttavat norsueläimet. Siperiaan luodaan norsueläin­kanta, joka muokkaa elinympäristöään ruokavaliollaan, tallausvaikutuksellaan, ulosteillaan ja virtsallaan. 

Näin maaperä tiivistyy ja kasvipeite muuttuu matalasta, harvasta varvikosta ja sammalikosta tiheäksi ruohikoksi, joka suojaa ikiroutaa pakastimen tavoin.

Tutustu villin idean yksityiskohtiin tästä:  

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: