Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Visioissa villaiset norsueläimet tiivistävät maaperää ja suojaavat siten ikiroutaa sulamasta.

© Shutterstock
Menneisyys - Muinaiset eläimet

Mammutit pelastavat arktisen luonnon

Venäläinen ekologian tutkija haluaa mammuttien ja norsueläinten avulla jäljitellä jääkauden arojen olosuhteita ja estää ikiroudan sulamisen.

Parhaillaan monien tutkijaryhmien tavoitteena on saada mammutti jälleen elävien kirjoihin. Jääkauden jättiä yritetään herättää henkiin kloonaamalla ja perimää muuttamalla.

Kun tutkijat jonain päivänä onnistuvat luomaan mammutin tai sitä muistuttavan norsueläimen, venäläisellä ekologian tutkijalla Sergei Zimovilla on niitä varten selvät suunnitelmat: suurten eläinten pitää tiivistää Siperian maaperä kovaksi ja kylmäksi.

Ikiroudan sulaminen uhkaa ilmastoa

Zimov perusti 1980 kansainvälisen tutkimusaseman Siperiaan. Siellä pyritään jäljittelemään jääkauden arojen olosuhteita ja jarruttamaan ikiroudan sulamista.

Jäinen maaperä, johon on varastoitunut orgaanista ainetta tuhansien vuosien ajan, on jo alkanut sulaa ilmaston lämpenemisen johdosta. Sulaminen käynnistää mätänemisprosessin, jossa vapautuu valtavia määriä hiilidioksidia ja metaania, mikä kiihdyttää lämpenemistä entisestään.

Jättieläimet tallovat Siperiaa kylmäksi

Venäläistutkijan mukaan ratkaisu voisi olla mammutti tai sitä muistuttavat norsueläimet. Siperiaan luodaan norsueläin­kanta, joka muokkaa elinympäristöään ruokavaliollaan, tallausvaikutuksellaan, ulosteillaan ja virtsallaan.

Näin maaperä tiivistyy ja kasvipeite muuttuu matalasta, harvasta varvikosta ja sammalikosta tiheäksi ruohikoksi, joka suojaa ikiroutaa pakastimen tavoin.

Tutustu villin idean yksityiskohtiin tästä:

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota