Shutterstock

Lentoliskolla oli sulat

Lentoliskofossiilien tutkimuksissa on paljastunut, että sulat saattoivat kehittyä miljoonia vuosia aiemmin kuin tähän asti on oletettu.

Tutkimalla lentoliskon kivettynyttä painaumaa on saatu selville, että lajin siipiä peittivät pienet sulat.

Tähän asti on luultu, että sulat syntyivät 175 miljoonaa vuotta sitten siinä matelijaryhmässä, josta linnut polveutuvat.

Lentoliskot kuuluivat eri kehitysinjaan, joten havainto viittaa siihen, että ensimmäiset sulat ilmestyivät ehkä jo 250 miljoonaa vuotta sitten.

© YUAN ZHANG

3 faktaa lentoliskoista

Lentoliskon poikaset osasivat lentää melkein heti kuoriuduttuaan, ja lentoliskot saattoivat jäädä hain hampaisiin. Tässä kolme nopeaa faktaa lentoliskoista.

© Wikimedia Commons

Lisko kuoriutui lentokykyisenä munasta

Analysoimalla useita fossiileja on päästy jyvälle lentoliskojen varhaiskehityksestä. Juuri kuoriutuneiden poikasten kivettymät ovat vakuuttaneet tutkijat siitä, että ne kykenivät lentämään melkein heti. Käsitystä tukee se, että poikasten ruumiinosien mittasuhteet olivat samat kuin täysikasvuisilla yksilöillä.

© Mark Witton

Hirvittävä hampaisto sopi kalastamiseen

Brittiläiset tutkijat ovat tehneet selkoa ennen tuntemattomasta 166 miljoonaa vuotta sitten eläneestä lentoliskolajista, jolla oli noin kahden metrin siipiväli ja erikoiset hampaat. Ne muodostivat yhdessä melkein kuin rautalangasta rakennetun katiskan, joten todennäköisesti lentolisko saalisti ravinnokseen kaloja.

© David W.E. Hone et al.

Hai hyökkäsi lentoliskon kimppuun

Lentoliskot elivät dinosaurusten rinnalla, mutta nämä eivät olleet niiden ainoita vihollisia. Siipiväliltään noin viisimetrisen lentoliskon fossiilissa on säilynyt kaulanikamien väliin tarttunut hain hammas. Löytö osoittaa, että petokalat saattoivat siepata lentoliskoja, jotka lensivät aivan merenpinnan tuntumassa.