Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Lämpöaalto tappoi jääkauden villasarvikuonot

Ihminen metsästi villasarvikuonoja, mutta lajin katoaminen johtui ilmaston äkillisestä muutoksesta.

Roman Uchytel/prehistoric-fauna.com

Jääkaudella villasarvikuono eli alueella, joka ulottui Länsi-Euroopasta aina Aasian Tyynenmeren rannikolle asti. 14 000 vuotta sitten laji katosi äkkiä.

Siperiasta löydettyjen villasarvikuonon luiden ajoitus osoittaa, että laji kuoli tuolloin sukupuuttoon, mutta paleontologit ovat kiistelleet katoamisen syistä. Yhden teorian mukaan ihminen oli syypää lajin tuhoon, mutta uudet dna-tutkimukset viittaavat toiseen suuntaan.

Luut, luolamaalaukset ja jäätyneet näytteet Siperian tundralta osoittavat, että villasarvikuono eli laajalla (vaaleanvihreä) alalla Euroopassa ja Aasiassa.

© Didier Descouens & DagdaMor

Vaikka ihmiset metsästivät villasarvikuonoja yli 15 000 vuoden ajan, sillä ei ollut juuri vaikutusta lajin kantaan.

Kromosomit kertovat variaatiosta

Tukholman yliopiston tutkijat analysoivat villasarvikuonon dna:ta, joka on peräisin 18 500 vuotta sitten eläneeltä yksilöltä. Näyte oli niin hyvin säilynyt, että tutkijat saattoivat verrata isältä ja emältä perittyjä kromosomeja.

Suuret erot dna:ssa osoittivat, että tuolloin, muutama tuhat vuotta ennen villasarvikuonon katoamista, lajin kannassa oli havaittavissa laaja geneettinen variaatio. Toisin sanoen villasarvikuonoja oli paljon eikä sisäsiittoisuutta esiintynyt. Siksi villasarvikuonon sukupuuton syy oli todennäköisesti äkillinen ilmaston lämpeneminen.

Karvainen villasarvikuono oli luotu elämään kylmässä ympäristössä. Selän kyttyrään se varastoi rasvaa niukkoja aikoja varten.

© Roman Uchytel/prehistoric-fauna.com

Jääkauden lopussa ilmasto lämpeni äkkiä noin kymmenellä asteella 14 600–12 800 vuotta sitten. Kasvillisuus muuttui tuolloin hyvin nopeasti, eikä villasarvikuono ehtinyt sopeutua muutoksiin.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota