W. Kraus

Kuinka suuria ötökät voivat olla?

Kuoriaiset, hämähäkit ja muut selkärangattomat ovat nykyisin melko pieniä. Toisin oli ennen muinoin...

1. Auton kokoinen tuhatjalkainen

© Shutterstock

Arthropleura

  • 2,7 metriä

Kaikkien aikojen suurin ötökkä ryömi Maan pinanlla noin 326 miljoonaa vuotta sitten. Arthropleura-suvun tuhatjalkainen oli 2,7 metriä pitkä, 55 senttiä leveä ja painoi noin 50 kiloa. Pohjois-Englannista ja Saksasta löydetyt Arthropleura-fossiilit osoittavat, että eläin koostui 76 jaokkeesta.

2. Ihmisen kokoinen skorpioni

© JAIME CHIRINOS/SCIENCE PHOTO LIBRARY

Jaekelopterus rhenaniae

  • 2,5 metriä

Jaekelopterus rhenaniae -meriskoripioni oli noin 2,5 metriä pitkä, ja sillä oli 45-senttiset kynnet. Peto viihtyi fossiililöydöistä päätellen 444–416 miljoonaa vuotta sitten Pohjois-Amerikan ja Saksan makeissa vesissä.

3. Muinainen jättiniveljalkainen

© JOSE ANTONIO PEÑAS/SCIENCE PHOTO LIBRARY

Aegirocassis benmoulai

  • 2 metriä

480 miljoonaa vuotta sitten kehittyi yksi ensimmäisistä jättimäisistä olioista, jotka hetulavalaiden tavoin siivilöivät vedestä planktonia. Aegirocassis benmoulai -niveljalkainen oli kaksi metriä pitkä, ja se kuului Radiodonta-lahkoon. Sen fossiili on löydetty Marokosta.

4. Kambrikauden jätti

© Christian M.

Omnidens amplus

  • 1,5 metriä

Kambrikaudella 530 miljoonaa vuotta sitten lajien määrä kasvoi räjähdysmäisesti. Suurin niistä oli Omnidens amplus, jolla oli mittaa 1,5 metriä ja joka pyydysti saalista piikikkäillä leuoillaan. Omnidens-fossiileja on löydetty Kiinasta.

5. Lentävä hirviö

© W. Kraus

Meganeura permiana

  • 71 cm

Jättikorento eli 300–275 miljoonaa vuotta sitten, ja sen siipiväli oli jopa 71 senttiä, ruumiin pituus 43 senttiä ja paino 450 grammaa, joten se oli kaikkien aikojen suurin lentävä hyönteinen. Suurimman nykysudenkorennon siipiväli on 11 senttiä ja paino noin 30 grammaa.