Jättimäinen mammuttiperhe löytyi maanalaisesta aarreaitasta

Viisi erityisen hyvin säilynyttä mammuttia kaivettiin esiin neandertalinihmisten työkalujen ja lukuisien muiden eläinten vierestä sorakuopasta Britanniassa.

Sorakuopasta Swindonin kaupungin läheltä Englannista on löytynyt kokonainen mammuttiperhe. Mammuttiperheeseen, jonka arvioidaan eläneen jääkauden Englannissa 220 000 vuotta sitten, kuuluu kaksi täysikasvuista, kaksi suurta poikasta ja yksi pienokainen.

Eläimet ovat lajiltaan aromammutteja, kaikista mammuteista suurimpia. Täysikasvuiset ovat painaneet noin 10 000 kiloa.

Tästä maailman osasta ei koskaan aiemmin ole löydetty yhtä hyvin säilyneitä yksilöitä. Arkeologit ja paleontologit ällistyivät epätavallisesta löydöstä.

Kaivauspaikalta löytyi sitä paitsi paljon muutakin kuin vain mammutteja.

arkeologia, mammutti, neandertalilainen

Swindonin läheltä sorakuopasta on löydetty mm. kivityökaluja ja sadoittain mammutinluita. Mammuttien jäännöksiin kuuluu hampaita, selkänikamia ja syöksyhampaita.

© DigVentures

Mammutit makasivat biisonien ja karhujen vieressä

Viiden mammutin lisäksi löydettiin muun muassa biisonien ja karhujen jäännöksiä, kasvien, siemenien ja siitepölyn fossiileja sekä neandertalinihmisten kehittämiä kivityökaluja, kuten hyvin säilynyt käsikirves.

Tällainen samasta paikasta löytynyt monipuolinen kokoelma muodostaa ainutlaatuisen aikakapselin, joka tarjoaa tutkijoille harvinaisen tilaisuuden kurkistaa viimeisimmän jääkauden aikaiseen elämään ja silloin vallinneisiin ilmastonmuutoksiin.

Tutkijat odottavat tekevänsä uusia löytöjä

Esihistoriallisen aarreaitan löysivät sattumalta harrastaja-arkeologit Sally ja Neville Hollingworth, jotka olivat etsimässä merifossiileja.

Kun harrastajat käsittivät löytäneensä paljon enemmän kuin mistä olivat uskaltaneet edes haaveilla, he ottivat yhteyttä ammattiarkeologeihin.

DigVentures-järjestö on sen jälkeen vastannut kaivauksista. Tutkijat arvelevat, että sorakuopassa piilee vielä paljon löydettävää, koska alueesta on toistaiseksi tutkittu vasta murto-osa.