Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Super crocodile
Menneisyys - Muinaiset eläimet

Jättikrokotiili tappoi hirmuliskoja

Afrikasta löydetty jättikrokotiilin fossiili saattoi eläessään painaa jopa kymmenen tonnia.

Monissa muinaismatelijaryhmissä kehittyi hyvin kookkaita lajeja. Niin tapahtui myös krokotiilieläinten keskuudessa. Sereno on löytänyt Afrikasta ehkä jopa maailmanhistorian suurimman krokotiililajin jäännöksiä. Jättikrokotiili Sarcosuchus imperator saattoi kasvaa peräti kymmenen tonnin painoiseksi. Laji on tunnettu 1940-luvulta asti, jolloin ranskalainen paleontologi Albert-Félix de Lapparent kaivoi Saharassa esiin ensimmäiset Sarcosuchus imperator -fossiilit.

S. imperatorin ominaisuuksia jouduttiin aluksi määrittämään lähinnä yksittäisistä hampaista ja luulevyistä. Vasta sitten, kun Sereno oli löytänyt vuosina 1997 ja 2000 lisää lajin kivettymiä, kuva siitä alkoi tarkentua. Löydöt kattoivat jo yli puolet jättikrokotiilin luurangosta. Kallotutkimusten mukaan lajin purentavoima oli yli kaksi tonnia, siis todennäköisesti suurempi kuin tyranniliskon.

Sarcosuchus imperator

Suunnilleen S. imperatorin kokoisia krokotiileja on ollut enemmänkin. Ainakin 80–85 miljoonaa vuotta sitten elänyt Deinosuchus-hirmukrokotiili veti sille vertoja. Vaikka lajin jäännöksiä on löydetty Yhdysvalloista ja Meksikosta, siitä tiedetään vielä melko vähän mitään varmaa. Jättiläismäiset krokotiilit olivat todennäköisesti petoja, jotka pystyivät saalistamaan keskikokoisia kasvinsyöjäliskoja. Ehkä ne söivät erilaisia sorsaliskoja, jotka viihtyivät kosteikkoalueilla ja soilla.

Lue myös:

Muinaiset eläimet

Fossiili paljasti: Muinaisvalaat vaelsivat mantereiden halki

2 minuuttia
Muinaiset eläimet

Tutkijat herättivät 285 miljoonaa vuotta vanhan fossiilin eloon

2 minuuttia
Muinaiset eläimet

Tutkijat puhaltavat uutta eloa mammuttiin

3 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostisi, niin saat ohjeet salasanan nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Syötä koodi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostilla koodin osoitteeseen
Virhe: Syötä koodi

Uusi salasana

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota