Milimetrin kokoinen Saccorhytus coronarius eli puoli miljardia vuotta sitten merissä ja järvissä ja eli planktonilla. Erikoisella olennolla ei ollut kuitenkaan lainkaan peräaukkoa.
Eläin löydettiin vuonna 2017, ja paleontologit ovat siitä asti olettaneet Saccorhytus coronariuksen ollen ihmisen varhaisin esivanhempi.
Kiinalaisten, brittiläisten ja yhdysvaltalaisten tutkijoiden ryhmä on nyt kuitenkin kumonnut tämän olettaman uudessa Nature-lehdessä julkaistussa tutkimuksessaan.
Tutkijaryhmä analysoi useita Saccorhytus coronarius -fossiileja, ja kävi ilmi, että olento kuuluu aivan toiseen ryhmään.
Uusi tutkimus, uusi sukupuu
Kun Saccorhytus coronarius löydettiin, fossiili oli huonokuntoinen, ja tutkijat tulkitsivat sen suun ympärillä olleet reiät aluksi kiduksiksi.
Tälläiset kidusten aukot ovat alkukantainen piirre deuterostomien eli jälkisuisten ryhmään kuuluvilla. Samaan ryhmästä polveutuvat ihmisten varhaisimmat esivanhemmat.
Sadat uudet, paremmin säilyneet ja jopa 535 miljardia vuotta vanhat Saccorhytus coronarius -fossiilit toivat kuitenkin aivan uutta valoa tutkimukseen. Fossiilit on löydetty Kiinasta Zhangjiagoun ja Shizhonggoun prefektuureista eteläisestä Shaanxin maakunnasta.
Uusien fossiilien perusteellisissa tutkimuksissa selvisi, että suun ympärillä olevat reiät olivatkin piikkien tyviä. Piikit olivat murtuneet ennen kuin eläin oli fossilisoitunut.