Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Ikuistettuina kuoleman hetkeen

Siperian ikirouta on säilönyt jääkauden eläimiä vuosituhansiksi. Kun jää nyt sulaa, esiin nousee täydellisesti säilyneitä muinaisia eläimiä.

Bernard Buigues

Ikiroudan suojissa: Villamammutin dna

Ikirouta on jopa 700 metriä paksu kerros jäätynyttä vettä, maata ja eloperäistä ainetta. Siinä organismit voivat säilyä tuhansia vuosia. Jakutiasta 2010 löytyneen 28 000 vuoden takaisen Juka-villamammutin lihasten ja selkäytimen soluissa oli dna:ta.

KAZUHIRO NOGI/AFP/Ritzau Scanpix

Norsu ja hiiri: Mammutin dna:ta hiiren munasoluun

Kun tutkijat siirsivät mammutin luuydinsolujen tumia hiiren munasoluihin, he havaitsivat, että tumat osoittivat aluksi jakautumisen merkkejä, mutta sitten prosessi hiipui. Solujen jakautuminen on ensimmäinen askel jääkauden jättiläisten kloonauksessa.

TATSUMA YAO/KINDAI UNIVERSITY

Muovisusi: Joen varrelta löytyi jättipää

Kesällä 2018 siperialainen mies löysi 40 senttiä pitkän ja jopa 40 000 vuotta vanhan suden pään. Ikiroudassa säilyneen pään sisältämä vesi ja rasva korvattiin muovilla. Käsittely estää mädäntymistä mutta mahdollistaa pään tutkimisen.

Albert Protopopov/Mammoth Fauna Study Department at the Academy of Sciences of Yakutia/AP/Ritzau Scanpix

Hukkunut varsa: Turpakarvatkin tallella

42 000 vuotta sitten kaksi kuukautta vanha varsa hukkui Siperiassa mutaan. Ikirouta säilöi varsan hapettomaan tilaan, kunnes se elokuussa 2019 tuli jälleen päivänvaloon. Sen iho, kaviot ja jopa sierainten karvat olivat säilyneet.

Michil Yakovlev/North-Eastern Federal University/EPA/Ritzau Scanpix

Vanhinta verta: Varsasta löytyi verta ja virtsaa

Kun tutkijat avasivat 42 000 vuotta vanhan varsan vatsan, he löysivät nestemäistä verta, jota pidetään maailman vanhimpana verenä. Lisäksi varsan vatsasta löytyi sen viimeinen ateria. Varsan virtsarakossa oli myös virtsaa.

Serbirian Times

Hys, leijona nukkuu: Luojaleijonan pentu paleltui

Luolaleijonan poikaset olivat jään alla 25 000–50 000 vuotta. Pienten pentujen analyysit auttavat tutkijoita selvittämään, oliko luolaleijona sukua nykyisin eläville leijonille vai tiikereille.

Serbirian Times

Villasarvikuono kultakaivoksessa: Kylmyys vei turkin

Maailman suurin ja parhaiten säilynyt villasarvikuono eli 39 000 vuotta sitten. Sen arvioidaan painaneen 1,5 tonnia. Kun villasarvikuononaaras löytyi kultakaivoksesta, pakkanen oli tuhonnut suurimman osan sen turkista.

Bernard Buigues

Luonnollinen kuolema: Arovisentti – 170 cm ja 600 kg

Arovisenttiuros löydettiin nukkuma-asennosta jalat vartalon alla, pää maata vasten. 10 500 vuoden takaisessa eläimessä ei ole jälkiä petojen hyökkäyksestä, mikä viittaa luonnolliseen kuolemaan.

Gennady Boeskorov/ Russia

Lue myös:

Muinaiset eläimet

Uusi tutkimus: Tältä esihistoriallinen hirviöhai todellisuudessa näytti

3 minuuttia
Mammutter på sletten
Muinaiset eläimet

Mammutti halutaan takaisin

8 minuuttia
Muinaiset eläimet

Uusi havainto: Krokotiilin edeltäjä kulki kahdella jalalla

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota