Bernard Buigues

Ikuistettuina kuoleman hetkeen

Siperian ikirouta on säilönyt jääkauden eläimiä vuosituhansiksi. Kun jää nyt sulaa, esiin nousee täydellisesti säilyneitä muinaisia eläimiä.

Ikiroudan suojissa: Villamammutin dna

Ikirouta on jopa 700 metriä paksu kerros jäätynyttä vettä, maata ja eloperäistä ainetta. Siinä organismit voivat säilyä tuhansia vuosia. Jakutiasta 2010 löytyneen 28 000 vuoden takaisen Juka-villamammutin lihasten ja selkäytimen soluissa oli dna:ta.

KAZUHIRO NOGI/AFP/Ritzau Scanpix

Norsu ja hiiri: Mammutin dna:ta hiiren munasoluun

Kun tutkijat siirsivät mammutin luuydinsolujen tumia hiiren munasoluihin, he havaitsivat, että tumat osoittivat aluksi jakautumisen merkkejä, mutta sitten prosessi hiipui. Solujen jakautuminen on ensimmäinen askel jääkauden jättiläisten kloonauksessa.

TATSUMA YAO/KINDAI UNIVERSITY

Muovisusi: Joen varrelta löytyi jättipää

Kesällä 2018 siperialainen mies löysi 40 senttiä pitkän ja jopa 40 000 vuotta vanhan suden pään. Ikiroudassa säilyneen pään sisältämä vesi ja rasva korvattiin muovilla. Käsittely estää mädäntymistä mutta mahdollistaa pään tutkimisen.

Albert Protopopov/Mammoth Fauna Study Department at the Academy of Sciences of Yakutia/AP/Ritzau Scanpix

Hukkunut varsa: Turpakarvatkin tallella

42 000 vuotta sitten kaksi kuukautta vanha varsa hukkui Siperiassa mutaan. Ikirouta säilöi varsan hapettomaan tilaan, kunnes se elokuussa 2019 tuli jälleen päivänvaloon. Sen iho, kaviot ja jopa sierainten karvat olivat säilyneet.

Michil Yakovlev/North-Eastern Federal University/EPA/Ritzau Scanpix

Vanhinta verta: Varsasta löytyi verta ja virtsaa

Kun tutkijat avasivat 42 000 vuotta vanhan varsan vatsan, he löysivät nestemäistä verta, jota pidetään maailman vanhimpana verenä. Lisäksi varsan vatsasta löytyi sen viimeinen ateria. Varsan virtsarakossa oli myös virtsaa.

Serbirian Times

Hys, leijona nukkuu: Luojaleijonan pentu paleltui

Luolaleijonan poikaset olivat jään alla 25 000–50 000 vuotta. Pienten pentujen analyysit auttavat tutkijoita selvittämään, oliko luolaleijona sukua nykyisin eläville leijonille vai tiikereille.

Serbirian Times

Villasarvikuono kultakaivoksessa: Kylmyys vei turkin

Maailman suurin ja parhaiten säilynyt villasarvikuono eli 39 000 vuotta sitten. Sen arvioidaan painaneen 1,5 tonnia. Kun villasarvikuononaaras löytyi kultakaivoksesta, pakkanen oli tuhonnut suurimman osan sen turkista.

Bernard Buigues

Luonnollinen kuolema: Arovisentti – 170 cm ja 600 kg

Arovisenttiuros löydettiin nukkuma-asennosta jalat vartalon alla, pää maata vasten. 10 500 vuoden takaisessa eläimessä ei ole jälkiä petojen hyökkäyksestä, mikä viittaa luonnolliseen kuolemaan.

Gennady Boeskorov/ Russia

Sudenpentu: Luola romahti sen päälle

Sudenpentu jäätyi kiinni 57 000 vuotta sitten, kun luola romahti sen päälle. Pentu oli vain noin 6–7 viikon ikäinen. Sen hampaat paljastivat, ettei sen emo enää imettänyt sitä, vaan sen sijaan se söi kalaa läheisistä joista.

Government of Yukon

Villasarvikuono: Parhaiten säilynyt eläin jääkaudelta

Siperian ikiroudasta nostetussa villasarvikuonossa on monia hyvin säilyneitä pehmytosia, muun muassa karvoja ja sisäelimiä. Tämä sarvikuono on yksi parhaiten säilyneistä eläimistä, jotka koskaan on löydetty ikiroudasta. Tutkijoiden mukaan se oli noin 3–4 vuoden ikäinen, kun se hukkui 20 000–50 000 vuotta sitten.

Valery Plotnikov/ Academy of Sciences of Yakutia