Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Ikiroudasta löytyi kokonainen luolakarhu

Tutkijat ovat ensimmäistä kertaa saaneen käsiinsä kokonaisen luolakarhun ruumiin. Luolakarhu kuoli sukupuuttoon viime jääkauden aikana.

NEFU/The Siberian Times

Siperiasta kantautuneet uutiset olivat toiveiden täyttymys paleontologeille, jotka tutkivat niin sanottua jääkauden megafaunaa. Sillä tarkoitetaan suuria nisäkkäitä, jotka kuolivat sukupuuttoon viime jääkauden aikana eli 10 000–40 000 vuotta sitten.

Pieneltä saarelta Itä-Siperian rannikon edustalta oli löydetty luolakarhun ruumiis. Se oli säilynyt ikiroudassa niin hyvin, että sen pehmytkudoksetkin olivat ehjiä. Aikaisemmin luolakarhuista oli löydetty vain luita.

Siperiasta löydetty luolakarhun ruumis on säilynyt niin hyvin, että pehmytkudoksetkin kuonosta sisäelimiin ovat tallella.

© NEFU/The Siberian Times

Luolakarhun ruumis on nyt tutkittavana Venäjän koillisessa federaatioyliopistossa Jakutskissa. Tavoitteena on paitsi määrittää karhun kuoliaika myös kartoittaa sen dna. Dna:n kartoitus voi täyttää monia aukkoja tietämyksessä luolakarhusta.

Dna voi kertoa karhukannan koon

Tutkijoiden ensisijainen tavoite on selvittää, miten läheistä sukua luolakarhu oli nykyiselle ruskeakarhulle. Nykyteorian mukaan lajit polveutuvat yhteisistä esivanhemmista, jotka elivät 1,2-1,4 miljoonaa vuotta sitten.

Ikiroudan pakastaman luolakarhun ruumiin löysivät poronhoitajat Bolshoi Ljahovskin saarelta Itä-Siperiasta (punainen ympyrä).

© NEFU/The Siberian Times & Shutterstock

Dna-analyysista toivotaan vastausta myös kysymykseen, miten paljon luolakarhuja muinoin eli.

Kun verrataan karhuyksilön molemmilta vanhemmiltaan saamaa dna:ta, päästään jyvälle siitä, miten suuri eri yksilöiden geneettinen variaatio oli. Jos variaatiota oli kovin vähän, kanta on voinut olla sisäsiittoinen.

Sisäsiittoisuudesta johtuvat perinnölliset sairaudet voisivat selittää sen, miksi luolakarhu hävisi 15 000–20 000 vuotta sitten.

© Roman Uchytel/Prehistoric Fauna

3 faktaa luolakarhusta

Koko: 3,5 pitkä takajaloilleen noussessaan. Uroskarhu saattoi painaa yli 1 000 kiloa.

Levinneisyysalue: Espanjasta ja Brittein saarilta Siperiaan asti. Useimmat löydöt on tehty Euroopassa.

Ruokavalio: Hampaiden perusteella on päätelty, että luolakarhu söi ensimmäkseen kasveja.

Yhden teorian mukaan luolakarhun kohtaloksi koitui ihminen, joka levittäytyi sen elinalueille 40 000 vuotta sitten.

Saksalaisen Tübingenin yliopiston tutkimuksen mukaan luolakarhun elinolosuhteet heikkenivät, kun ihminen valtasi sen pesäluolat.

Toisaalta sukupuuton syynä voi olla myös ilmastonmuutos, joka muutti luolakarhun elinalueen kasvillisuutta niin nopeasti, että se ei ehtinyt mukautua muutokseen.

Lue myös:

Muinaiset eläimet

BLOGI: Tulivuoret jarruttivat joukkotuhoa

13 minuuttia
Ihminen

Onko ihmisessä sisäfilee?

2 minuuttia
Muinaiset eläimet

Tutkijat ratkaisivat oudon jättimunan arvoituksen

3 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota