Shutterstock
Kalaliskot ovat olleet kaikkien aikojen suurimpia eläimiä.

Historian suurin eläin rikkoi taas ennätyksen

Sinivalas menetti vuonna 2018 kaikkien aikojen suurimman eläimen asemansa vesielämään sopeutuneelle matelijalle. Kalaliskot eli iktyosaurukset ovat nyt ohittaneet valaat toisellakin tavalla.

Sinivalaat voivat kasvaa 30 metrin pituisiksi ja yli 100 tonnin painoisiksi. Ne ovat suurimpia nykyeläimiä, ja niitä pidettiin pitkään kaikkien aikojen suurimpina eläiminä. Uusi englantilaislöytö pudotti kuitenkin vuonna 2018 lajin tilastokärjestä.

Löydössä oli kyse kalaliskon leuasta. Kalaliskot eli iktyosaurukset olivat merimatelijoita ja dinosaurusten aikalaisia. Jo aiemmin löydetyt melko täydelliset luurangot osoittivat, että oli ollut olemassa jopa 21-metrisiä kalaliskoja.

Kalaliskot ovat olleet kaikkien aikojen suurimpia eläimiä.

Kookkaimmat kalaliskot saalistivat ennen kaikkea pienehköjä eläimiä, kuten mustekaloja ja kaloja, mutta on mahdollista, että ne söivät myös muita merimatelijoita.

© Shutterstock

Vuoden 2018 löytö kuului tutkijoiden mukaan jopa 26-metriselle eläimelle. Yksilö oli siis yhtä suuri kuin sinivalaat keskimäärin. Tutkimuksen yhteydessä tarkasteltiin lähemmin myös vanhaa luunkappaletta, jota oli säilytetty museossa yli 170 vuotta.

Päätelmäksi tuli, että luunkappale oli uuden löydön kaltaisen leuan osa. Kokoero oli kuitenkin huomattava: leuan, josta kappale oli peräisin, piti olla 30–50 prosenttia suurempi. Näytti siis siltä, että kalaliskot saattoivat kasvaa sinivalaita isommiksi ja saavuttaa noin 35 metrin pituuden ja 200 tonnin painon.

Kalaliskot kasvoivat rajusti

Kalaliskot polveutuivat valaiden tavoin suhteellisen pienistä maaeläimistä. Valaiden esivanhemmat olivat sorkkaeläimiä. Kalaliskot puolestaan kehittyivät maalla eläneestä matelijaryhmästä, joka kuoli sukupuuttoon.

Valaiden kehitys eteni meressä kuitenkin eri tavalla kuin kalaliskojen. Eron paljasti vuonna 2021 Yhdysvalloissa tehty löytö.

Kalaliskot kasvoivat jättiläisiksi nopeasti.

Vuonna 2021 kuvattiin tieteellisesti ennen tuntematon kalaliskolaji, Cymbospondylus youngorum. Sen kallo oli melkein kaksi metriä pitkä.

© Photo by Martin Sander, courtesy of the Natural History Museum of Los Angeles County (NHM).

Fossiilin iäksi on määritetty 246 miljoonaa vuotta. Se kuuluu ennen tuntemattomalle kalaliskolajille, Cymbospondylus youngorumille. Eläin oli yli 17 metriä pitkä, ja se painoi 45 tonnia. Mitat olivat hämmästyttävät, kun otetaan huomioon se, että laji oli kehittynyt vain kolme miljoonaa vuotta myöhemmin kuin sen pienet – pituudeltaan vain noin puolimetriset – esivanhemmat olivat siirtyneet maalta mereen.

Vesielämään sopeutuneet matelijat kasvoivat jättiläisiksi ennätysvauhtia – noin kymmenen kertaa nopeammin kuin valaat. Samaan ei ole pystynyt mikään muu eläinryhmä.

Maailman suurin eläin
© Shutterstock & Nicolai Aaroe

Tunnetko luonnon jättiläiset?

Voit lukea uskomattoman jutun maailman suurimmista eläimistä täältä: Hävinnyt merihirviö näyttäytyy taas.

Ja voit kerrata muistin virkistämiseksi eläintietojasi. Vastaa ensin – ja katso sitten, vastasitko oikein: