Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hirviölokit valtasivat ilman lentoliskojen jälkeen

Petolinnut, joiden siipien kärkiväli oli kuusi metriä, kehittyivät noin 50 miljoonaa vuotta sitten.

Brian Choo

Katastrofi, joka tuhosi dinosaurukset 66 miljoonaa vuotta sitten, oli myös yli 150 miljoonaa vuotta ilmoja hallinneiden lentoliskojen loppu.

Linnut olivat kuitenkin valmiita ottamaan ilmojen herruuden, sillä jo 50 miljoonaa vuotta sitten jättimäinen lokkia muistuttava lintu lensi valtamerten yllä. Todisteet jättilokeista perustuvat Antarktiksen Seymour Islandilta löydettyjen fossiilien analyysiin.

50 miljoonaa vuotta sitten syntyneen merilintujen kuninkaan siipien kärkiväli oli kuusi metriä. Jättilokilla oli myös sahalaitainen nokka, jolla se saalisti kaloja.

© Brian Choo

Kalifornian yliopiston tutkijat ovat analysoineet Pelagornithidae-heimoon kuuluneen muinaisen merilintulajin jalan ja leuan luita.

Kaksi kertaa jättiläisalbatrossin kokoinen

Luiden koon perusteella tutkijat arvioivat, että muinaislinnun siipien kärkiväli oli jopa kuusi metriä ja sen kallon pituus oli vähintään 60 senttiä. Kyseessä on siis yksi kookkaimmista maapallolla koskaan eläneistä lentävistä linnuista.

Vertailun vuoksi nykylinnuista ennätystä pitää hallussaan jättiläisalbatrossi, jonka siipien kärkiväli voi olla jopa 3,5 metriä.

Muinaislokin leuan kappale osoittaa sen kuuluneen Pelagornithidae-heimoon, sillä linnulla on hampaita muistuttavia piikkejä ylä- ja alaleuassaan.

© Peter Kloess/US Berkeley

Pelagornithidae-heimon lajeja kutsutaan myös valehampaisiksi, sillä niillä oli nokassaan teräviä hampaita. Ne eivät kuitenkaan olleet oikeita hampaita, vaan leukaluun piikkejä. Piikeillä linnut pitivät kiinni kaloista, joita ne saalistivat.

Muiden fossiilien perusteella tiedetään, että Pelagornithidae-heimon linnut elivät vielä noin 7 miljoonaa vuotta sitten. Se tarkoittaa sitä, että jättimäiset merilinnut olivat ilmojen valtiaita yli 40 miljoonan vuoden ajan.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota