AFP/Ritzau Scanpix

30 000 vuotta vanha vauvamammutti löytyi ikiroudasta

Lähes täydellisesti säilynyt villamammutinpoikanen löydettiin sattumalta kanadalaisesta kultakaivoksesta. Kyseessä on toinen Pohjois-Amerikassa tehty vauvamammuttilöytö.

Kun nuoren kullankaivajan työkone osui legendaarisella Klondiken alueella Luoteis-Kanadassa johonkin omituiseen, hän kutsui pomonsa paikalle.

Mudassa näkyi pienen jäätyneen villamammutin ääriviivat – mammutti oli lähes täydellisesti säilynyt ihoa ja karvoja myöten.

Yukonin territorion paleontologi Grant Zazula totesi CBC Newsille, että kyseessä on ”Pohjois-Amerikan tärkein paleontologinen löytö”.

Zazula sai kuvan mammutinpoikasesta ainoastaan puoli tuntia sen jälkeen, kun pyörökuormaajan kauha oli osunut jääkaudelta peräisin olevaan eläimeen. Vauvamammutti on todennäköisesti naaras.

“Sillä on kärsä. Sillä on häntä. Sillä on pienet korvat. Ja sillä on kärsän päässä lisäke, jolla se tarttui kiinni ruohoon”, Zazula sanoi CBC Newsille.

Mumificeret babymammut på pressening

30 000 vuotta sitten tämä vauvamammutti vaelsi nykyisen Yukonin territorion alueella villihevosten, luolaleijonien ja arobiisonien kanssa.

© AFP/Ritzau Scanpix

Alue tunnetaan jääkauden aikaisista löydöistä

Mammuttivauva löytyi alkuperäiskansan asuttamalta Trʼondëk Hwëchʼin -alueelta. Poikanen on saanut nimen Nun cho ga, joka tarkoittaa isokokoista poikasta.

Yukonin geologisen tutkimuskeskuksen ja Calgaryn yliopiston tutkijoiden tekemien alustavien tutkimusten mukaan Nun cho ga luultavasti kuoli yli 30 000 vuotta sitten ja jäi sitten ikiroudan vangiksi.

© Bernard Buigues

Sulava ikirouta paljastaa mammutteja ja luolaleijonia

Yukon on muutenkin kuuluisa jääkauden aikaisista löytöistä, mutta villamammutinpoikanen, jonka iho ja karvat ovat säilyneet, on todellinen harvinaisuus.

Se on itse asiassa ensimmäinen Pohjois-Amerikassa tehty lähes täydellinen villamammuttilöytö.

"Nun cho ga on kaunis ja yksi tähän mennessä uskomattomimmista muumioituneista jääkauden eläimistä maailmassa”, toteaa Grant Zazula lehdistötiedotteessa.

Vuonna 1948 Effie-nimen saanut mammutinpoikanen löydettiin kultakaivoksesta Alaskasta. Ja vuonna 2007 Siperian ikirouta paljasti muumioituneen mammutinpoikasen, Ljuban.

140-senttinen Nun Cho ga on hieman pidempi kuin siperialainen Ljuba. Tutkijat arvioivat, että Nun Cho ga oli kuollessaan noin kuukauden ikäinen.