kivikausi kidutus

Joukkohauta paljasti kidutuksen

Kidutus kuului kivikauteen. Ensin uhreilta murrettiin sääriluut, sitten heidät tapettiin. Pronssikaudella Saksassa 26 aikuista ja lasta joutuivat verilöylyn uhreiksi.

keskiviikko 16. joulukuuta 2015

Saksalaisen Mainzin yliopiston tutkijat ovat yrittäneet jo melkein kymmenen vuoden ajan ratkaista 26:n nuoremmalla kivikaudella väkivaltaisesti kuolleen aikuisen ja lapsen arvoitusta. Näyttää siltä, että heidän elämänsä päättyi noin 7?000 vuotta sitten järjestetyssä verilöylyssä.

Luurangot ovat peräisin noin vuodelta 5000 eaa. Ne löydettiin Saksasta Frankfurtin lähistöltä sijaitsevasta joukkohaudasta.

Kidutus tapahtui nuijilla

Schöneckistä löydetyt luurangot puhuvat selvää kieltä julmasta kohtelusta. Hyökkääjät iskivät uhrejaan nuijilla tai kirveillä jalkoihin ja päähän ja kasasivat heidät samaan kuoppaan.

Ehkä kyse oli rajakahakasta. Verilöylyn aikoihinhan Keski-Eurooppaan alkoi muodostua viljelijäyhteisöjä.

Sääriluiden ja kallojen murtumat todistavat tylppien lyömäseiden käytöstä. Murtuneella sääriluulla oli mahdotonta paeta – ja pyövelien oli helppo hoitaa hommansa.

Metsästäjät ja viljelijät elivät yhdessä

Kivikaudella tehtiin muutakin kuin murskattiin sääriluita ja harrastettiin kidutusta. Itse asiassa tutkijat uskovat, että metsästäjät ja viljelijät elivät sulassa sovussa – ja lisääntyivät myös keskenään, kunnes metsästyskulttuuri katosi 4 000 – 5 000 vuotta sitten:

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: