Tutkijoille 60 erinomaisesti säilynyttä jalanjälkeä ovat tähän mennessä luotettavin todiste siitä, että ihminen levisi Amerikan mantereelle paljon aikaisemmin kuin vanhassa asutusteoriassa oletetaan.
Viime vuosina on tehty useita löytöjä, jotka ovat kyseenalaistaneet vallalla olevan käsityksen Amerikan asuttamisesta 13 500–16 000 vuotta sitten, kun jääkausi oli päättymässä. Noihin aikoihin Pohjois-Amerikan jääpeite oli huvennut jo niin paljon, että Alaskan ja Kanadan kautta avautui kulkuväylä, jota pitkin siperialaiset kivikauden ihmiset saattoivat levitä Pohjois-Amerikkaan.
Löytöjen, kuten työkaluiksi työstettyjen kivien ja eläinten luiden, ikää ei ole kuitenkaan voitu määrittää tarkasti, eikä sekään ole ollut varmaa, että kaikissa on kyse ihmisen valmistamista esineistä.
Parempia todisteita on siis kaivattu. Englantilaisen Bournemouthin yliopiston tutkijat ovat nyt pystyneet esittämään niitä: he löysivät New Mexicon osavaltiosta jalanjälkiä, joilla on varsin luotettavan ajoituksen mukaan ikää 21 000–23 000 vuotta.