Einstein & oppenheimer

Visa: Kymmenen kuuluisaa tutkijaa

Mitä Albert Einstein teki työkseen? Oliko Darwin merisairas? Testaa, mitä tiedät kymmenestä tieteen historiaan vaikuttaneesta tutkijasta.

keskiviikko 7. syyskuuta 2011 teksti Lars Thomas
Vuonna 1905 Albert Einstein julkaisi neljä tutkimusta, jotka mullistivat fysiikan. Hän ei tuohon aikaan kuitenkaan työskennellyt yliopistossa tai laboratoriossa. Millä työllä hän ansaitsi elantonsa?
Brittiläisen luonnontutkijan Charles Darwinin ”Lajien synty” on eläintieteen uraauurtavimpia teorioita. Hän sai idean teoriaansa purjehtiessaan Beagle-tutkimusaluksella. Mitä mieltä Darwinin isä oli tästä matkasta?
Yhdysvaltalainen fyysikko ja nobelisti Richard Feynman oli kiinnostunut paljosta muustakin kuin fysiikasta. Hän kunnostautui myös piirtäjänä ja muusikkona. Mitä hän muun muassa soitti?
Marie Curie sai Nobelin palkinnon sekä fysiikassa että kemiassa, lähinnä radioaktiivisuuden tutkimisesta. Siitä on koitunut erityisiä ongelmia niille, jotka haluaisivat tutkia hänen muistikirjojaan ja laboratorioraporttejaan – miksi?
Vuonna 1633 italialainen tähtitieteilijä Galileo Galilei joutui inkvisition tuomioistuimen eteen, koska hän oli väittänyt, ettei Maa ole kaikkeuden keskus vaan se sen sijaan kiertää Aurinkoa. Mikä oli oikeudenkäynnin tulos?
Brittiläistä fyysikkoa ja matemaatikkoa Stephen Hawkingia pidetään yhtenä maailman johtavista ajattelijoista – vaikka hänellä on vakava vamma. Mikä?
Brittiläiselle fyysikolle Isaac Newtonille sattui kerran onnettomuus, jonka yhteydessä 20 vuoden kokeilujen muistiinpanot tuhoutuivat. Mitä tapahtui?
Brittiläinen antropologi ja arkeologi Mary Leakey oli alansa huomattavimpia tutkijoita. Hän löysi muun muassa...
Itävaltalainen eläintieteilijä Konrad Lorenz sai 1973 biologian Nobelin palkinnon eläinten käyttäytymistä koskevista tutkimuksistaan. Lorenz ymmärsi eläinten kieltä ja viestintää niin hyvin, että hän muun muassa…
Brittiläinen kädellisten tutkija Jane Goodall on maailman johtava simpanssiasiantuntija. Kun hän aloitti tutkimuksensa 1960, hän käytti kiistanalaista menetelmää, joka herätti paljon arvostelua. Mitä menetelmää?

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: