Pythagoras kähvelsi kuuluisan kaavansa

Pythagoraan lauseeseen sisältyy muutakin kuin kirjaimia ja numeroita, sillä kaavan takana oli arvoituksellinen kulttijohtaja, joka ehkä varasti ja tappoi lukujen lumoissa.

Pythagoras, kolmio

Pythagoras oli antiikin Kreikassa kunnioitettu kulttijohtaja, jolla oli temperamenttia.

© Augustus Knapp

Vaikka Pythagoras on tunnetuimpia antiikin kreikkalaisia, nimen takana olevasta henkilöstä tiedetään melko vähän. Hän oli 500-luvulla eaa. elänyt mies, joka johti itse perustamaansa koulukuntaa. Lisäksi hän antoi nimen lauseelle (A2 + B2 = C2), jonka avulla voidaan laskea suorakulmaisen kolmion tuntemattoman sivun pituus, jos muiden sivujen pituudet tunnetaan. Ilmeisesti hän ei kuitenkaan keksinyt kaavaa.

Pythagoraan omia kirjoituksia ei ole löydetty. Häntä koskevat tiedot perustuvat neljään lähteeseen, ja niistä piirtyy esiin arvoituksellinen hahmo.

Tiettävästi Pythagoras oli kotoisin Samoksesta, opiskeli Egyptissä ja kävi Välimeren itäpään Levantiksi kutsutulla alueella ja nykyisen Irakin eteläosassa sijainneessa Babyloniassa.

Pythagoras muutti ilmeisesti 500-luvun puolivälissä Etelä-Italiaan, jossa kukoisti Kroton-niminen Suur-Kreikan kaupunkivaltio. Pythagoras johti siellä salaseuraa tai kulttia, jonka jäsenet – pythagoralaiset – kunnioittivat häntä puolijumalana.

Pythagoras, lause
© Rawpixel

Papuihin ei saanut koskea

Pythagoraan seuraajilta vaadittiin vaitiololupaus. Lähteiden mukaan heidän piti vaieta viisi vuotta, eivätkä he saaneet koskaan kertoa ulkopuolisille kultista ja rituaaleista. Ilmeisesti kieltoa rikottiin, koska muun muassa Aristoteles, joka eli 200 vuotta myöhemmin, käsitteli naurettavina pitämiään elämänohjeita.

Pythagoralaisuus sai paljon vaikutteita matematiikasta. Pythagoralaiset olivat vegaaneja, ja he uskoivat jälleensyntymiseen eli siihen, että kuolleen sielu siirtyy toiseen ruumiiseen ja jatkaa olemassaoloaan ihmisessä tai eläimessä. Jälleensyntymisopin Pythagoras saattoi omaksua muinaisessa Egyptissä, jossa se kuului uskontoon.

Seuraajat noudattivat myös konkreettisia käyttäytymisohjeita. Esimerkiksi kengät piti panna jalkaan tietyssä järjestyksessä, matkoilla tuli välttää pääteitä eikä papuja saanut syödä KOSKAAN.

Ruoka-ainerajoituksen syytä ei tiedetä, eikä ole helppoa selittää niitäkään erikoiskykyjä, joita Pythagoraalla kerrotaan olleen.

3 asiaa, joihin kaavaa voi soveltaa

Aristoteles kertoi 300-luvulla eaa., että Pythagoras oli nähty samaan aikaan kahdessa eri paikassa ja että Pythagoras oli näyttänyt Olympian kisojen aikaan yleisölle toisen reitensä olevan kultaa – todisteeksi jumalallisesta olemuksestaan.

Puolijumalana pidetty Pythagoras saattoi syyllistyä henkirikokseen. Epäily liittyy Pythagoraan Hippasos-nimiseen oppilaaseen. Tämä oli todennut, että luvun 2 neliöjuuri on irrationaaliluku (eli ei kokonais- eikä murtoluku).

Kerrotaan, että kun Hippasos oli puhunut asiasta, Pythagoras raivostui, työnsi miehen mereen ja jätti hänet hukkumaan. Pythagoraalle irrationaaliluvut edustivat kammottavaa epäjärjestystä.

Savitaulu paljasti varkauden

Pythagoraasta kerrotut uskomattomat jutut ovat epäilemättä mielikuvituksen tuotetta, mutta siitä voidaan olla melko varmoja, ettei hän keksinyt itse lausetta, joka on nimetty hänen mukaansa.

Nykyisen Irakin alueelta löydetty savitaulu osoittaa muinaisten babylonialaisten tunteneen Pythagoraan lauseen jo lähes 4 000 vuotta sitten eli tuhat vuotta ennen Pythagoraan aikaa.

On vaikea sanoa, omiko Pythagoras tietoisesti babylonialaiskeksinnön vai nimesivätkö jälkipolvet sen Euroopassa hänen mukaansa. Niin tai näin, Pythagoras ja kolmiot ovat kuuluneet jo kauan erottamattomasti yhteen.