Wikimedia Commons
Zodiac-morderens brev

Näin murretaan vaikeimpien salakielten koodit

Koodinmurtajat yrittävät avata salakielisiä sanomia, jotka voivat paljastaa natsien viimeiset salaisuudet ja ratkaista murha-arvoituksia.

1. KRYPTOS: Salakieli tuottaa CIA:ssa päänvaivaa

Langleyssa Virginian osavaltiossa sijaitsevan CIA:n päämajan pihalla on kaksi metriä korkea kupariveistos, josta erottaa yhdellä vilkaisulla monta riviä tekstiä. Taideteos on vuodesta 1990 asti saanut koodinmurtajat painiskelemaan tulkintaongelman kimpussa.

Taiteilija Jim Sanborn sisällytti veistokseensa neljä salakielistä neliötä. Niissä on käytetty eri salaustekniikoita. Neljäs koodi on vielä murtamatta – CIA:n omien asiantuntijoiden yrityksistä huolimatta.

Videnskabens 5 sværeste koder: Sådan knækker vi dem

Jos neljäs koodi murretaan, ratkaistaan arvoitus, joka liittyy kaikkiin taideteoksen salasanomiin.

© Library of Congress

Ensimmäiset kolme neliötä tulkittiin vuonna 1999. Kahdessa niistä oli käytetty Vigenère-salaustekniikkaa, jossa koodin jokainen kirjain kätkeytyy aakkoselliseen tekstiin.

Selvittäminen vaatii usein, että osa koodista – avainsana – päätellään tai arvataan.

Kolmannessa neliössä kirjaimet on transponoitu eli piilotettu tekstikenttään jonkin kaavan mukaan.

Kryptos fire koder ved CIA
© Shutterstock

Kryptosin neljä koodia

Tulkitut tekstit osoittavat aivan eri suuntiin.

Ensimmäisen neliön lyhyt ja salaperäinen teksti vaikuttaa arvoituksen osalta.

Toinen teksti on pitempi, ja se sisältää muun muassa viittauksen entiseen CIA:n johtajaan ja koordinaatin.

Kolmas teksti viittaa farao Tutankhamonin haudan avaamiseen.

Taiteilija Jim Sanborn on esittänyt kolme neljättä koodia koskevaa vihjettä. NYPVTT on tulkittavissa sanaksi BERLIN, MZFPK sanaksi CLOCK ja QQPRNGKSS sanaksi NORTHEAST.

2. Tamám Shud: Kirjallinen avain voi ratkaista murha-arvoituksen

Australiassa Adelaiden liepeillä sijaitsevassa Somertonissa tehtiin karmaiseva löytö 1. joulukuuta 1948. Rannalla makasi kuolleena hyvin pukeutunut keski-ikäinen mies.

Poliisi ei pystynyt varmistamaan vainajan henkilöllisyyttä. Miehen taskusta löytyi kirjasta repäisty paperinpala, jossa olivat persiankieliset sanat Tamám Shud, 'on loppu(nut)'. Teksti oli peräisin Rubaiyat-runoteoksesta, ja poliisi alkoi heti etsiä sitä.

Tapaus herätti vuonna 1948 paljon huomiota, koska kylmä sota oli alkanut ja kuolemansyyksi epäiltiin huomaamatonta myrkytystä.

Tutkimus kävi kovilla kierroksilla sen jälkeen, kun poliisi löysi Rubaiyat-kirjan ja sen takakannesta neljä lyijykynällä kirjoitettua riviä. Ne vaikuttivat koodilta.

Lig med kode i lommen

Koodin kappale löytyi ilmeisesti lähelle rantapuistoa pysäköidystä autosta. Tunnistamattoman ruumiin löytöpaikka oli melkein sen vieressä.

© Bletchley/Wikimedia Commons

Sittemmin koodinmurtajat ovat turhaan yrittäneet tulkita salasanomaksi arveltua viestiä. Asiantuntijoiden mukaan teksti on niin lyhyt, että siitä ei ole mahdollista päätellä kaavaa.

Vuonna 2014 tietokonelingvisti esitti, että koodi perustuu pitemmän tekstin alkukirjaimiin, mutta laajalla korpushaulla ei saatu englanninkielisen kirjallisuuden osumia.

3. Enigma: Raaka suorituskyky purkaa viimeiset Enigma-salaukset

Natsien salauslaite Enigma oli suuri menestys, kun Hitlerin sukellusveneet herättivät kauhua Atlantilla. Liittoutuneet sieppasivat helposti niistä lähetetyt salasanomat, mutta vuoden 1941 puoliväliin asti niistä ei saatu selkoa.

Vuonna 1942 saksalaiset ottivat käyttöön uuden Enigma-version, M4:n, johon oli lisätty neljäs pyörivä salauskiekko.

VIDEO: Näin Enigma toimii

Osa napatuista M4-laitteilla salatuista viesteistä on yhä tulkitsematta.

Ratkaisun keksimistä hankaloittaa etenkin se, että koodinmurtajien on ilman kontekstia hyvin vaikea arvata avainsanoja, joilla nykyaikaiset tietokoneet yrittävät sitten purkaa salasanomia.

Apua voidaan odottaa tulevaisuudessa tekoälyltä, joka perehtyy tulkitsemattomiin Enigma-viesteihin.

  • Ensinnäkin tekoälyn pitää oppia saksaa ja nimenomaan sitä kieltä, jota natsi-Saksan laivastossa käytettiin.
  • Lisäksi tekoälyn pitää tutustua tapahtumien kulkuun ja asiayhteyksiin haun tarkentamiseksi.
  • Lopuksi saksaa taitavan tekoälyn pitää erottaa kaikki mahdolliset piiloviestit salasanomista, jotta se voi esittää tulkinnan.

Kolmikiekkoisella Enigma-laitteella oli yli miljoona mahdollista alkuasetelmaa – ja asetus oli vain yksi monista sanomien salauskeinoista.

Salakirjoitustekniikan harrastajat yrittävät nykyään tulkita Enigmalla salattuja viestejä käyttämällä avuksi ohjelmia, jotka toimivat taustalla maailmanlaajuisessa tietokoneverkossa.

4. Zodiac – Arvoitukset voivat paljastaa sarjamurhaajan

Joulukuussa 2020 salakirjoitustekniikan harrastajat mursivat viimeisen sarjamurhaaja Zodiacin kuuluisista salasanomista, joita hän lähetti San Franciscon lehdille 1960-luvun lopulla.

Koodinmurtajat tulkitsivat sarjamurhaajan pitkän salakielisen kirjeen, Z340:n, sisällön. Sen mukaan murhaaja ei pelännyt kuolemaa.

VIDEO: Näin Zodiacin käyttämä salaus purettiin

Sarjamurhaajan kaksi lyhintä salasanomaa, Z32 ja Z13, on kuitenkin vielä tulkitsematta. Koska toisessa on 32 ja toisessa 13 merkkiä tai kirjainta, koodien murtamista on jo pitkään pidetty mahdottomana.

Etenkin lyhyempi viesti on kiehtonut tutkijoita, sillä salakirjoitus alkaa vasta Minun nimeni on -sanojen jälkeen.

Ranskalainen koodinmurtaja väittää ratkaisseensa Z340:n avainsanan avulla Z32:n ja Z13:n arvoituksen. Kyse on pommiuhkauksesta ja vuonna 2010 kuolleesta Lawrence Kaye -nimisestä miehestä, jota oli epäilty murhaajaksi.

Muitakin ratkaisuja – ja tulkintoja – on esitetty.

Texasilaiset matemaatikot ovat jäljittäneet Zodiacia kehittämillään geneettisillä algoritmeilla, joissa sovelletaan evoluutiolle ominaisia prosesseja, kuten periytymistä, hakujen optimointiin.

Menetelmä nosti esiin merkkiyhdistelmät, jotka saattavat vastata sellaisia englannin kielen kirjainyhdistelmiä kuin th ja es. Yhdysvaltalaistutkijat onnistuivat tekniikalla avaamaan ensimmäiset – jo tulkitut – salasanomat, mutta Z32 ja Z13 jäivät purkamatta.

5. Voynichin käsikirjoitus – täyttä puppua vai arvokasta tietoa?

Joko 1400- tai 1500-luvulla tuntematon henkilö kirjoitti 240 sivua täyteen tunnistamattomalla kirjoitusjärjestelmällä. Kun kirja tuli yleiseen tietoon 1900-luvun alussa, se herätti hämmästystä.

Kukaan ei saanut tolkkua huolellisesti laaditusta tekstistä, mutta tilastotieteilijät selvittivät, että se vastasi sanojen pituuden ja kirjoitustavan osalta nykyisiä kirjakieliä. Tietyt elementit toistuvat kirjassa samanlaisina, mutta siinä esiintyy myös harvinaisia merkkejä.

Voynich-manuskriptets illustrationer

Kirjassa on yksityiskohtaisia piirroksia, jotka ovat yhtä arvoituksellisia kuin kirjoitusmerkit.

© Wikimedia Commons

On esitetty, että käsikirjoitus on jonkinlainen huijaus – ja pelkkää hölynpölyä. Osa tutkijoista pitää kuitenkin mahdollisena, että teksti on tuntematonta – ehkä keinotekoista – kieltä, jota on kirjoitettu oudolla sana-, tavu- tai äännekirjoitusjärjestelmällä.

Tähän päivään mennessä Voynichin käsikirjoituksen 170 000 symbolista ei ole onnistuttu tulkitsemaan yhtä ainoaa.