Muistokirjoitus: Halvaantunut nero hämmästytti maailmaa 76 vuotta

Stephen Hawking osui oikeaan teorioissaan mustista aukoista ja osasi myös provosoida puheillaan maailmanlopusta ja vihamielisistä avaruusolioista.

© Wikimedia Commons

Hän pystyi liikuttamaan vain yhtä poskilihastaan ja silmiään, mutta päässään hän matkasi maailmankaikkeudessa, sukelsi mustiin aukkoihin ja liikkui ajassa taaksepäin aina alkuräjähdykseen asti.

Nyt Stephen Hawking on poissa.

Maailmankuulu fyysikko ja matematiikan professori kuoli keskiviikkoaamuna kotonaan Cambridgessä Isossa-Britanniassa. Hän eli 76-vuotiaaksi.

Opiskeli vain tunnin päivässä

Stephen Hawking syntyi Oxfordissa 8. tammikuuta 1942. Hän oli perheen neljästä lapsesta vanhin.

© All Over

Keskikertaisella menestyksellä suoritetun koulun jälkeen Hawking aloitti opinnot Oxfordin yliopistossa 17-vuotiaana.

Nuoren Hawkingin mielestä matematiikka ja fysiikka olivat niin helppoja, että hän vain harvoin avasi kirjojaan tai teki muistiinpanoja luennoilla. Ainakin omien sanojensa mukaan hän opiskeli vain yhden tunnin päivässä.

Häntä kiinnosti vain yksi ainoa asia: tähtitiede. Ja erityisesti sen suuret kysymykset, kuten mistä universumi on saanut alkunsa.

Lääkärit antoivat Hawkingille kaksi vuotta elinaikaa

Valmistuttuaan Oxfordista Hawking siirtyi tutkijaksi Cambridgeen.

Ennen kuin hän pääsi tutkimuksessaan kunnolla alkuun, hän sai vuonna 1963 pysähdyttävän diagnoosin.

Hän sairasti Lou Gehrigin tautia. Sairaus tunnetaan paremmin lyhenteellä ALS, joka tulee sanoista amyotrofinen lateraaliskleroosi.

ALS rappeuttaa lihasten toimintaa ohjaavia liikehermosoluja niin, että lopulta potilas ei voi kävellä, puhua, syödä tai edes hengittää.

Vuonna 1963 lääkärit antoivat Hawkingille kaksi vuotta elinaikaa.

© Wikimedia Commons

Kaikkien hämmästykseksi Hawkingin sairauden eteneminen pysähtyi. Vuonna 1965 hän meni naimisiin Jane Widen kanssa. He ehtivät saada kolme lasta, ennen kuin Hawking 1969 joutui pysyvästi turvautumaan liikkumisessa pyörätuoliin.

Yksi sana minuutissa

Vuonna 1985 tehdyn hengitystieleikkauksen jälkeen Stephen Hawking menetti puhekykynsä.

Leikkauksen jälkeisen vuoden hän kommunikoi valitsemalla sanoja listalta kulmakarvojaan nostamalla.

Vuonna 1986 Hawking sai käyttöönsä Equalizer-tietokoneohjelman, jossa hän saattoi valita nappia painamalla lauseita ja sanoja listalta. Siten hän saattoi tuottaa 15 sanaa minuutissa.

Kun Hawking vuonna 2005 menetti kykynsä liikuttaa kättään, hän alkoi ohjata tietokonetta poskilihaksellaan. Se vähensi sanojen määrän yhteen minuutissa.

Mustien aukkojen sisäosat

Stephen Hawking ennätti julkaista ison joukon kirjoja ja tieteellisiä artikkeleita, joiden aiheet ulottuivat säieteoriasta aina kvanttimekaniikkaan saakka.

Tunnetuin hän on kuitenkin mustia aukkoja käsittelevistä tutkimuksistaan.

Hawking todisti, että mustat aukot säteilevät – niin kutsuttua Hawkingin säteilyä. Mustan aukon valtavasta painovoimasta voi siis päästä karkuun hiukkasia. Havainto tarkoitti lyhyesti ilmaistuna sitä, että mustilla aukoilla on oma sisäinen rakenteensa.

Yhdessä kollegansa Roger Penrosen kanssa Hawking todisti myös, että singulariteetteja voi esiintyä mustissa aukoissa. Edelleen hän oli mukana muotoilemassa mekaniikan lakeja mustiin aukkoihin.

Avaruusoliot ovat varallisia

Viime vuosinaan Hawking yllätti maailman monilla lausunnoillaan.

© Lwp Kommunikáció, FLICKR

Vuonna 2010 hän julisti, että elämää löytyy varmasti muualtakin maailmankaikkeudesta kuin Maasta mutta meidän ei pidä yrittää ottaa yhteyttä muihin olentoihin, sillä vieraat ovat todennäköisesti vihamielisiä.

Viime vuonna Hawking ennusti, että Maasta tulee elinkelvoton planeetta sadan vuoden kuluessa, koska siihen mennessä ihmiset ovat joko käyttäneet Maan luonnonvarat loppuun tai Maahan osuu asteroidi. Siksi ihmiskunnalla pitäisi olla hätäsuunnitelma valmiina.

Jää nähtäväksi, osuiko Hawking oikeaan tässä teoriassaan.

Joka tapauksessa maailmasta puuttuu nyt ainutlaatuinen tieteentekijä ja tieteen kansantajuistaja.

Hän oli loistava tutkija, joka fyysisistä rajoitteistaan huolimatta sai lukuisia tieteellisiä palkintoja, kävi kaikissa maanosissa ja selitti maailmankaikkeutta miljoonille ihmisille.