Antikythera

Maailman ensimmäinen tietokone osasi ennustaa auringonpimennyksiä

Pronssinen hammaspyöräkoneisto lojui kaksituhatta vuotta Välimeren pohjassa. Nyt tutkijat ovat rekonstruoineet koneen ja saaneet selville, että kyseessä on maailman ensimmäinen tietokone.

torstai 27. elokuuta 2015 teksti Morten Kjerside Poulsen

Vuonna 1900 kreikkalaiset sukeltajat löysivät merenpohjasta läheltä Antikytheran saarta laivanhylystä tutunnäköisiä mutta silti ihan outoja esineitä. Niiden joukossa oli prossinen pyörä. Siihen kerrostuneet ja kivettyneet aineet olivat tehneet siitä epämääräisen möykyn. Myöhemmin selvisi, että pronssimöykky sisälsi hammaspyöriä, ja se nimettiin Antikytheran koneeksi.

Katso, miten tutkijat rekonstruoivat Antikytheran koneen:

Pronssimöykky oli maailman ensimmäinen tietokone

Yli sadan vuoden tutkimusten jälkeen tutkijat ovat nyt varmoja siitä, että pronssinen mökky oli osa antiikin aikaista laskinta – maailman ensimmäistä tietokonetta. Sillä voitiin ennustaa kuun- ja auringonpimennykset.

Arkeologit uskovat, että Antikytheran koneessa jopa 50 erikokoista ratasta, jotka ohjasivat kolmea kiekkoa. Kone on peräisin noin vuodelta 200 eaa. On mahdollista, että kreikkalaisella matemaatikolla Arkhimedeksella oli ollut koneen suunnittelussa sormensa pelissä.

Onko maailman ensimmäinen tietokone ainut aarre, joka löytyy Antikytheran hylystä?

Antikytheran hylkyä tutkitaan edelleen. Nyt sukeltajilla on käytössään erikoissuunniteltu Exosuit-sukelluspuku, jolla he pääsevät entistä syvemmälle ja voivat oleskella meressä pidempään. Lue artikkeli vedenalaisen aarteen tutkimisesta:

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: