Menneskeforsøg John Stapp

Lääkäri altisti itsensä 46 g:lle

John Stapp kannatti innokkaasti ihmiskokeita – itsellään. Lääkäri ja USA:n ilmavoimien eversti osallistui 1940-1950-luvulla kokeisiin, jotka panivat kehon lujille. Edelleenkään kukaan ei ole rikkonut hänen ennätystään g-voimille altistumisesta.

keskiviikko 11. maaliskuuta 2015 teksti Babak Arvanaghi

Ihmiskokeet raivasivat tietä heittoistuimille

1940-luvulla ei tiedetty varmasti, selviääkö hävittäjälentäjä paineesta, joka syntyy, kun hän paiskautuu ulos koneestaan laskuvarjo selässään. Suurin osa tutkijoista arveli, että valtava g-voimien vaikutus veisi siinä tilanteessa lentäjän hengen.

Yhdysvaltalainen ilmavoimien eversti John Stapp tarjoutui itse testaamaan suurten g-voimien vaikutusta kehoonsa. Hän kiihdytti valtaviin nopeuksiin muutamissa sekunneissa ja jarrutti pysähdyksiin vielä lyhyemmässä ajassa.

Stapp selviytyi 46 g:stä verestävin silmin

Pahimmassa kokeessa Stapp altistui yli 46 g:n kiihtyvyydelle, kun hän jarrutti 1,4 sekunnissa yli 1 000 kilometrin tuntivauhdista vuonna 1954. Vertailun vuoksi mainittakoon, että jyrkimmissäkin vuoristoradoissa altistutaan vain noin 6 g:n kiihtyvyydelle.

Stapp ei selviytynyt loukkaantumatta kaistapäisistä kokeistaan. Murtunut häntäluu, useita murtuneita kylkiluita ja verenpurkaukset silmistä olivat vain joitakin vaurioista, joita huimapää sai osakseen. Hän onnistui kuitenkin vakuuttamaan tutkijat siitä, että oli mahdollista singota lentäjät ulos hävittäjäkoneesta.

Oikeuslääkäri testasi itsensä hirttämistä

Henkeäsalpaavat ihmiskokeet sanan varsinaisessa merkityksessä olivat kyseessä myös silloin, kun romanialainen Nicolae Minovici alkoi kokeilla, miltä tuntui joutua hirtetyksi. Lue lisää artikkelista:

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: