ihmiskoe top

3 tieteen nimissä tehtyä ihmiskoetta

Aina 1970-luvulle asti arvostettujen yhdysvaltalaislääkärien ihmiskokeet saattoivat olla vaarallisia ja arveluttavia. Koehenkilöt olivat vammaisia, vankeja ja mustia.

1. Vammaisiin tartutettiin virus

New Yorkin osavaltiossa sijaitsevassa Willowbrook State School -nimisessä laitoksessa noin 60 lapseen tartutettiin hepatiitti A -virus.

Lääkäri Saul Krugman ja hänen kollegansa siirsivät lapsiin keltaisuutta, väsymystä ja nivel- ja mahakipua aiheuttavaa virusta 1950-luvun puolivälistä aina 1970-luvulle jatkuneessa New Yorkin yliopiston tutkimuksessa.

Vanhemmat antoivat luvan kokeeseen, koska lääkärit uskottelivat tutkivansa uutta menetelmää, joka antaisille lapsille elinikäisen immuniteetin hepatiittia vastaan.

2. Ihmiskokeet myrkyllä

Vankeja käytettiin ihmiskokeisiin.
© Rusty Kennedy/AP/Polfoto

Ihotautilääkäri Albert Kligman altisti yhteensä 75 philadelphialaisen Holbesburgin vankilan vankia dioksiinille 1956—1966 järjestetyssä kokeessa.

Dioksiinilla on monenlaisia haittavaikutuksia. Se voi aiheuttaa syöpää ja hormonihäiriöitä ja heikentää hedelmällisyyttä.

Yksi vangeista, Edward ”Yusef” Anthony, on myöhemmin kertonut, kuinka lääkäri kuori ohuen kerroksen ihoa hänen selästään ja peitti kohdan tuntemattomalla aineella: ”’Selkä palaa’, minä sanoin. ’Ottakaa se pois.”

Seuraavien viikkojen aikana Anthony kärsi kivuista ja ankarasta kutinasta. Hän oli ryhtynyt koehenkilöksi saadakseen rahaa tupakkaan.

3. Ihmiskokeet perustuivat koehenkilöiden huijaamiseen

Yhdysvalloissa 600 vähävaraista, kouluja käymätöntä afroamerikkalaista Alabaman osavaltiosta osallistui tietämättään vuosia kestäneeseen kuppatutkimukseen, joka alkoi vuonna 1932.

Miehistä 399:llä oli ennestään kuppatartunta, ja loput toimivat vertailuryhmänä. Tartunnan saaneille ei missään vaiheessa kerrottu sairaudesta, vaan heille vain ilmoitettiin, että he kärsivät ”huonosta verestä”.

Kun penisilliini 1940-luvun lopulla yleistyi kupan hoidossa, osallistujille ei tarjottu sitä. Koe lopetettiin vasta 1972, kun lehdistö oli saanut asiasta vihiä.

Lääkäri syytti kollegoitaan arveluttavista ihmiskokeista

Vuonna 1966 yhdysvaltalainen lääkäri Henry K. Beecher julkaisi arvostetussa lääketieteellisessä aikakauslehdessä artikkelin, jossa hän syytti kollegoitaan ihmisten vahingoittamisesta vaarallisilla ihmiskokeilla.

Lue myös:

Tieteen historia

Taistelu puhelimesta

12 minuuttia
Menneisyys

Kheopsin pyramidi ei enää ole arvoitus

2 minuuttia
Tieteen historia

Kuka keksi jakaa ajan nykyisellä tavalla?

1 minuuttia

Kirjaudu sisään

Virhe: Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
NäytäPiilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!