IGNobel 2014/14

Huumorinobel panee pohtimaan

Ig Nobel -palkintoja kutsutaan myös huumorinobeleiksi. Palkittujen outojen keksintöjen taustalla on kuitenkin aivan vakavasti otettavaa tutkimusta.

tiistai 2. syyskuuta 2014 teksti Peter Eberhardt

Mitä yhteistä on leijuvalla sammakolla ja hengityssuojiksi muuntuvilla rintaliiveillä?

Niillä on saatu Ig Nobel -palkinto – eräänlainen Nobelin palkinnon huumoriversio. Kun tämän vuoden palkinnonsaajat julkistetaan 18. syyskuuta Harvardin yliopistossa, tunnelma on varmasti hyvin kaukana Tukholman konserttitalon lähes hartaasta ilmapiiristä.

Taustalla vakavaa tutkimusta

Vaikka Ig Nobelilla palkitut saavutukset voivat vaikuttaa huvittavilta, niiden taustalla on aivan vakavasti otettavaa tieteellistä tutkimusta. Palkinnon takana on Improbable Research -järjestö. Se haluaa nostaa esiin hankkeita, joka ”saavat ensin nauramaan ja sitten pohtimaan”. Ig Nobel on sanaleikki, jossa yhdistyy englannin alhaista tarkoittava sana, ignoble, sekä Nobel.

Ig Nobeleita on myönnetty muun muassa siitä, että tutkijat ovat saaneet sammakon leijumaan ja onnistuneet selittämään, miksi tikat eivät kärsi päänsärystä.

Katso palkintojenjako

Napsauta linkkiä, niin näet, ketkä saavat palkinnon tänä vuonna Yhdysvalloissa Harvardin yliopiston Sanders-teatterissa järjestettävässä tilaisuudessa 18.9.

www.improbable.com/ig/winners

Voittaja: Ornitologia 2006

Ivan Schwab, silmälääkäri. Tutki tikan kalloa. Menetelmä: Suurnopeuskamera ja mikroskooppi. Tulos: Pitkä kieli estää aivotärähdyksen.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: