Einstein USA 1950

Einstein muutti maailman

Mikä luonnontieteiden läpimurto on historian tärkein? Olemme koonneet luettelon kymmenestä tiedemaailmaa ravistelleesta asiasta. Äänestä omaa suosikkiasi!

maanantai 18. maaliskuuta 2013

Mikään ei liiku valoa nopeammin, avaruus kaareutuu kaikkien massallisten kappaleiden ympärillä ja ihmisen ollessa liikkeessä aika kuluu hitaammin paikallaan olevaan ihmiseen verrattuna. Nämä ja monta muuta huomiota herättänyttä ennustusta esitti Albert Einstein suppeassa suhteellisuusteoriassaan 1905 ja yleisessä suhteellisuusteoriassaan 1915.

Teoriat mullistivat koko luonnontieteiden tutkimuksen. Einstein kumosi lopullisesti käsityksen, jonka mukaan sähkömagneettinen säteily, kuten valo ja radioaallot, tarvitsee eetteriä voidakseen levitä, ja hän ratkaisi arvoituksen valosähköisestä ilmiöstä, missä valo vain tietyillä säteilyn aallonpituuksilla voi irrottaa elektroneja metallilevystä. Lisäksi hän muotoili maailman kuuluisimman yhtälön, E = mc2, joka kuvaa, miten energia ja massa ovat saman asian kaksi eri puolta.

Pommi räjähti Noin 30 vuotta myöhemmin Einsteinin yhtälön pohjalta laskettiin, miten pieni määrä massaa voitiin muuntaa valtavaksi energiamääräksi kahdessa ydinpommissa, jotka pudotettiin Hiroshimaan ja Nagasakiin toisen maailmansodan loppuvaiheessa.

Oletko samaa mieltä järjestyksestä? Anna oma äänesi. Tieteen Kuvalehti on nostanut Einsteinin suhteellisuusteoriat ykkössijalle luonnontieteiden suurten läpimurtojen luettelossa. Onko tämä mielestäsi oikein, vai kuuluisiko mielestäsi kunniasijalle jokin muu saavutus? Täällä voit äänestää omaa suosikkiasi.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: