4. Fujimura: Epäilyttäviä löytöjä

Kuuluisa japanilainen arkeologi Shinichi Fujimura jäi kiinni, kun hän piilotti kivityökaluja maahan.

torstai 18. huhtikuuta 2013 teksti Rasmus Kragh Jakobsen

Vuoden 2000 loppupuolella japanilainen Mainichi Shimbun -lehti julkaisi kolme kuvaa kuuluisasta arkeologista Shinichi Fujimurasta. Tutkija oli kaivamassa kivityökaluja, mikä ei luonnollisestikaan ole kummallista, kun kyseessä on arkeologi. Kummallista sen sijaan oli se, että Fujimura hautasi työkaluja maahan eikä suinkaan kaivanut niitä ylös.

Fujimura jäi siis kiinni verekseltään. Hän oli uskonut voivansa esitellä työkalut myöhemmin tärkeinä löytöinä.

Löysi "maailman vanhimman asumuksen"

Hieman ennen työkaluhuijausta Fujimura oli kertonut löytäneensä työkaluja asumuksista, joiden hän väiti olevan 600 000 vuotta vanhoja, eli maailman vanhimpia ihmisasuntoja. Löytö pääsi otsikoihin kaikkialla maailmassa.

Kun Mainichi Shimbun -lehti marraskuussa teki paljastuksensa, Fujimura tunnusti myös maailman vanhimman asumuksen huijaukseksi.

Fujimura tunnusti myös, että suuri osa niistä arkeologisista löydöistä, jotka vuodesta 1981 alkaen olivat tehneet hänestä arvostetun tutkijan, olivat niin ikään huijausta.

Lehdistötilaisuudessa Fujumura pyysi anteeksi ja sanoi, että "paholainen oli saattanut hänet kiusaukseen". Hän oli kiihkeästi halunnut olla se henkilö, joka löytää Japanin vanhimmat kivityökalut.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: