Shutterstock

12 suurinta tieteellistä läpimurtoa vuonna 2019

LISTA: Tieteen Kuvalehden toimitus tarkastelee kulunutta vuotta, joka on ollut täynnä mullistavia havaintoja ja uraauurtavia saavutuksia. Olemme koonneet tähän listan artikkeleista, jotka mielestämme kuvaavat hyvin tieteen vuotta 2019.

TAMMIKUU

285 miljoonaa vuotta vanha fossiili herätettiin henkiin, ja se muutti historiaa
© Tomislav Horvat & Kamilo Melo

Fossiili heräsi henkiin robottina

Orobates pabsti voi kuulostaa italialaiselta jälkiruoalta. Oudon nimen taakse kätkeytyy kuitenkin vesikalvollinen – selkärankainen, joka muistuttaa melkoisesti isokokoista salamanteria – joka eli 285 miljoonaa vuotta sitten.

Orabates pabstin uskomattoman hyvin säilynyt fossiili auttoi tutkijoita 16. tammikuuta julkistamaan robotin, joka pystyy kävelemään täsmälleen samalla tavalla kuin biologinen esikuvansa.

Kun muinaiskyborgiin kytkettiin virta ja sen nähtiin liikkuvan, mullistui kaikki, mitä tähän asti oli kuviteltu evoluution "askelista" maalla.

Katso tästä, miten muinaiseläin muutti historian kulkua.

HELMIKUU

nb_u20 Virgin

Rakettilentokone hipaisi avaruutta

Virgin Galaticin avaruuslentokone VVS Unity saavutti koelennollaan Kaliforniassa Mojaven autiomaan yllä 22. helmikuuta 89,8 kilometrin korkeuden.

Erikoista koelennossa oli koneen huimaavan lentokorkeuden ja sen lisäksi, että se kohosi ilmaan kolminkertaisella äänen nopeudella, se, että VVS Unitylla oli mukanaan erikoinen matkustaja.

Matkustaja oli Virgin Galacticin johtava astronauttikouluttaja Beth Moses. Hänen tehtävänään oli muun muassa tutkia, voiko avaruuslentokoneen sisustus vahingoittaa tulevia avaruusturisteja.

Avaruuslentoyhtiö aikoo nimittäin jo vuonna 2020 aloittaa avaruudesta kiinnostuneiden yksityishenkilöiden lennättämisen avaruuteen noin 200 000 dollarilla. Jo 600 henkeä on ostanut lipun.

Voit lukea lisää Virgin Galaticin avaruusseikkailuista ja kamppailusta kilpailijoita vastaan täältä.

MAALISKUU

Ny forskning beviser, hvordan vandet forsvandt fra Mars' overflade for 3,8 mia. år siden.
© Shutterstock

Mars menetti jokensa ja merensä

Nyt pölyiseltä ja punaiselta näyttävää planeettaa peittivät 3,8 miljardia vuotta sitten siniset aallot, sillä planeetalla oli meriä ja jokia.

Ja 27. maaliskuuta tutkijaryhmä julkaisi tiedon siitä, että Marsilla oli vettä huomattavasti pidempään kuin tähän asti on luultu.

Tutkijoiden mukaan Marsia peitti vesi vielä vain 1 miljardi vuotta sitten. Tieto muuttaa lukuisia Marsia koskevia teorioita ja kohdistaa mielenkiinnon siihen, miten valtavat vesimassat katosivat.

Yhden teorian vesimassojen katoamisesta ovat esittäneet saksalaiset ja venäläiset tähtitieteilijät, jotka ovat ehkä selvittäneet veden katoamisen salaisuuden tietokonesimulaatioilla.

Vastaus piilee noin 15 kilometriä Marsin pinnan yläpuolella.

HUHTIKUU

Afrikassa lapset rokotettiin malariaa vastaan

Joka vuosi malariaan kuolee lähes puoli miljoonaa ihmistä. Kuolemia tapahtuu pääasiassa maailman köyhimmillä seuduilla ja etenkin Afrikassa.

Tutkijat ovat vuosikymmeniä yrittäneet keksiä malariaan hoitoa. 23. huhtikuuta heidän työnsä kantoi hedelmää: malariarokote otettiin käyttöön Malawissa Kaakkois-Afrikassa - ensimmäisenä maana maailmassa.

Muutamia kuukausia myöhemmin elintärkeät rokotukset aloitettiin myös Ghanassa ja Keniassa. Maailman terveysjärjestö WHO odottaa seuraavan kolmen vuoden aikana 750 000 lapsen saavan rokotteen malarialoisiota vastaan.

Syvenny RTS,S-rokotteen saloihin ja viisastu siitä, miten se suojaa lasten maksaa.

TOUKOKUU

© Shutterstock

Pandat ravistelevat arkea

Ähtärin pandat viihdyttävät vierailijoita täällä Suomesa, mutta pandojen kotimaasta kuultiin 25. toukokuuta iso pandauutinen: Valokuva-ansaan oli jäänyt valkoinen, punasilmäinen albiinopanda, mikä hämmästytti tutkijoita.

Maailmassa elää luonnossa noin 1 900 pandaa, ja albiinopanda on ensimmäinen lajiaan.

Bambulla elävästä lyllertäjästä on tullut eläinten pitkään jatkuneen alamäen symboli.

Siksi kuulostaakin erikoiselta, että YK:n ilmastopaneelin mielestä pandan pitäisi antaa kuolla.

KESÄKUU

© Mikkel Høegh Post/Natural History Museum of Denmark

Merissä uiskentelee "saitovalaita"

30 vuoden ajan Kööpenhaminan luonnonhistoriallisen museon kellarissa lojui outo kallo. Kukaan ei tiennyt varmasti, mille lajille se kuului.

  1. kesäkuuta dna-tutkijat pääsivät kertomaan koko maailmalle, että kummallinen kallo oli kuulunut maitovalasuroksen ja sarvivalasnaaraan risteymälle, vaikka lajien ei normaalisti tiedetä pariutuvan keskenään.

Englanniksi risteymä tunnetaan nimellä "narluga", joka on yhdistelmä lajien englanninkielisistä nimistä "beluga" ja "narwhale". Suomeksi risteymä voisi siten olla "saitovalas".

Lue koko tarina siitä, miten aiemmin tuntematon risteymä pääsi eläinkunnan evoluutio- ja historiakirjoihin.

HEINÄKUU

© NASA

Kuuhun laskeutumisesta on puoli vuosisataa

Kello 22:17 Suomen aikaa 20. heinäkuuta - 50 vuotta sitten - ihminen laskeutui Kuuhun.

Koko maailma riemuitsi – ja vain harvat tiesivät, että laskeutuminen edellytti epätoivoisia väistöliikkeitä hälytyskellojen kilkattaessa vain 60 metriä Kuun pinnan yläpuolella.

Tästä kirjoitimme Tieteen Kuvalehdessä, kun muistelimme laskeutumista Kuuhun, joka muutti avaruuden tutkimisen iäksi.

ELOKUU

Hammaslääkäri paikkaa hammasta
© Shutterstock

Ihmelääke hammaslääkärikauhuun

Hampaiden kiille on ihmiskehon kovinta ainetta, ja toisin kuin muut kudostyypit se ei uusiudu, jos se vaurioituu – tai ei ainakaan ole tähän asti uusiutunut.

  1. elokuuta kiinalaistutkijat esittelivät mullistavan geelin, jota voidaan sivellä vaurioituneeseen hampaaseen ja joka kasvattaa siihen uuden kiilteen. Keksintö merkitsee vähemmän reikiä hampaissa ja paikkojen häviämistä.

Kun geeliä sivellään hampaan pintaan, sen mineraalit muodostavat tasaisen kerroksen keinotekoista kiillettä, joka – ainakin alustavissa kokeissa – kasvaa kolmen mikrometrin paksuiseksi vain 48 tunnissa.

Tutkijat odottavat kliinisten kokeiden alkavan jo seuraavan kahden vuoden kuluessa.

SYYSKUU

© Shutterstock

Ruotsalainen koululainen julisti mielipiteensä maailmalle

Kyseessä oleva henkilö ei ole varsinaisesti tieteellinen läpimurto, mutta puhujapönttöihin nousevat usein hyvin koulutetut aikuiset ja hän muutti tilanteen 23. syyskuuta New Yorkissa YK:n ilmastoa käsittelevässä huippukokouksessa.

"Olette varastaneet minun lapsuuteni tyhjillä sanoillanne. Ihmisiä kuolee, ja koko ekosysteemi on romahtamassa. Ja kaikki, mistä te osaatte puhua, ovat raha ja ikuinen taloudellinen kasvu. Kuinka uskallatte?"

Sanat lausui Greta Thunberg, josta on muodostunutt maailmanlaajuisen ilmastoliikkeen johtohahmo, haluttiinpa tai ei. Puheissaan hän korostaa sitä, mihin Maa on matkalla ja miten kaikki voi päättyä, jos emme nopeasti muuta kurssia.

Olemme pohtineet Tieteen Kuvalehdessä samaa. Sen pohjalta syntyi kaksi artikkelia:

Toinen kuvaa maailmaa vuonna 2100, jos jatkamme kuluttamista ja hiilidioksidin ja metaanin päästämistä ilmaan samalla tavalla kuin nykyisin.

Toinen osoittaa, miten voimme elää vuonna 2100, jos panostamme kaikin voimin kestäviin ratkaisuihin.

LOKAKUU

© NASA

Unohda eksoplaneetat

Astrofyysikko Michael Mayor voitti fysiikan Nobelin palkinnon 7. lokakuuta.

Hän löysi ensimmäisen eksoplaneetan vuonna 1995, ja hänen työnsä on innoittanut muita astrofyysikoita etsimään niitä tähtien läheisyydestä niin, että nykyisin tunnemme jo yli 4 000 eksoplaneettaa.

Ei ihme, että hänen lausuntonsa, joka julkaistiin 14. lokakuuta, sai tyrmistyneen vastaanoton maailman fyysikkopiireissä: "Emme koskaan tule asumaan eksoplaneetoilla."

Konkariastrofyysikko perusti tyrmäävän lausuntonsa yhteen seikkaan...

MARRASKUU

psykedeeliset sienet
© Shutterstock

Psykedeeliset sienet lievittävät masennusta

Sienissä esiintyvää euforisoivaa ainetta, psilosybiinia, ei ole tähän mennessä käytetty lääketieteellisiin tarkoituksiin. Tilanne voi pian muuttua.

Yhdysvaltojen elintarvike- ja lääkevirasto FDA on nimittäin toisen kerran vuoden sisään - viimeksi 22. marraskuuta - tunnustanut psilosybiinihoidon mullistavaksi hoitomuodoksi, "breakthrough therapyksi".

Tämä tarkoittaa, että psilosybiinihoitoa kehittävä lääkealan yritys pääsee erikoismenettelyyn, jossa lupia lääkkeen kehittämistä ja kliinisiin kokeisiin myönnetään nopeutetusti.

FDA voi myöntyä menettelyyn vain, jos arvioidaan, että uusi hoitomenetelmä voi tarjota huomattavasti parempia tuloksia kuin olemassaolevat.

Tästä voit saada lisätietoa siitä, miten psilosybiini vaikuttaa masentuneen aivoihin.

JOULUKUU

© Sergey Fedorov/Mammoth Museum of North-Eastern Federal University/REUTERS/Ritzau Scanpix

Kahden kuukauden ikäinen ehkä suden ja koiran kantamuodon edustaja kuoli 18 000 vuotta sitten ja jäi ikiroudan vangiksi nykyisessä Jakutskissa Siperiassa.

Käsittämättömän hyvin säilyneellä pennulla on koskemattomalta näyttävä turkki, silmäripset, tuntokarvat ja kirsu. Se on saanut lempinimekseen "Dogor".

Nimi merkitsee jakuutiksi ystävää, ja toisaalta siitä tulee englantia osaaville väistämättä mieleen kysymys: Dog or? Tutkijat eivät nimittäin osaa varmasti sanoa, onko pentu koira, susi vai jotain niiden väliltä.

Jos pentu osoittautuu koiraksi, se voi olla hyvinkin varhaisin tunnettu yksilö, toteavat tutkijat.