1. Woo-suk Hwang: Kantasolututkijan alamäki

Etelä-Korean kansallissankari kantasolututkija Woo-suk Hwang paljastui vuonna 2005 huijariksi. Hän oli väärentänyt koetuloksia.

torstai 18. huhtikuuta 2013 teksti Rasmus Kragh Jakobsen

Tiedemaailma kauhistui ja koko Etelä-Korea oli järkyttynyt, kun Soulin kansallisen yliopiston tutkimuskomitea totesi kantasolututkija Woo-suk Hwangin 29. joulukuuta 2005 syyllistyneen huijaukseen.

Samaan aikaan kun Euroopassa ja Yhdysvalloissa kiisteltiin siitä, onko ihmisen solujen kloonaaminen parantumattomien sairauksien voittamiseksi eettisesti hyväksyttävää, eteläkorealainen Hwang ei tuhlannut aikaansa puhumiseen, vaan teki tuloksia. Vuonna 2004 ja 2005 hän käytännössä veti maton muiden kantasolututkijoiden alta ilmoittaessaan, että hän on onnistunut kloonaamaan ihmisalkion ja eristämään alkiorakkulasta kantasoluja. Jos Hwang todella olisi onnistunut moisessa, kyseessä olisi ollut todellinen läpimurto terapeuttisessa eli hoitotavoitteisessa kloonauksessa. PN Notebook -ohjelman toimittajat saivat kuitenkin Hwangin tiimiläisiltä todisteita siitä, että tuloksia oli vääristelty muun muassa kuvanmuokkausohjelmilla.

Hwang sai sittemmin kahden vuoden ehdollisen vankeusrangaistuksen, mutta toimii jälleen aktiivisesti kloonauksen parissa Etelä-Koreassa Yongissa sijaitsevan Sooam Bioengineering -tutkimuslaitoksen johtajana. Laitos kloonaa muun muassa sikoja ja koiria ja tekee yhteistyötä venäläistutkijoiden kanssa mammutin kloonaamisessa.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: