Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© Shutterstock
Menneisyys - Historia

Ruokailuvälineiden historiaa

Mikä länsimaissa käytettävistä aterimista on vanhin: veitsi, lusikka vai haarukka?

Ensimmäinen varta vasten syömistä helpottamaan käytetty väline lienee veitsi. Ihminen alkoi käyttää saaliin paloitteluun teräväreunaisia kiviä tai luita noin 300 000 vuotta sitten. Kivikaudella veitsiä alettiin valmistaa muun muassa piikivestä. Myös lusikka juontuu jo kivikaudelta. Sen esikuva oli luultavasti äyskärin kaltainen väline, johon kiinnitettiin varsi. Lusikan pesä oli pitkään kolmionmuotoinen. Nykyisen soikean tai pyöreän muotonsa se sai 1700-luvulla. Vanhin tunnettu keittokauha on 1600-luvulta. Haarukkaa käytettiin alun perin lihanpalojen tai kasvisten poimiseen padasta. Se tunnettiin ainakin Persian hovissa 400–500-luvulla eaa. Euroopassa haarukka yleistyi hitaasti ehkä osaksi siksi, että 1000–1300-luvulla kirkko yritti kieltää sen paholaisen välineenä, koska Vanhan testamentin mukaan Eelin pojat varastivat alttarilta uhrieläinten lihaa haarukan kaltaisilla välineillä. Suomeen haarukan toi tiettävästi puolalainen Katarina Jagellonica 1562, kun hän avioitui Turun linnassa hovia pitäneen Juhana Herttuan kanssa.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota