Gladiator school

Itävallassa toimi suuri gladiaattorikoulu

Kolmiulotteinen malli paljastaa, miltä Wienin läheltä löydetyt rauniot näyttivät loiston päivinä.

maanantai 16. tammikuuta 2012

Itävaltalaisen Ludwig Boltzmann -instituutin tutkijat tekivät Wienin lähellä merkittävän arkeologisen löydön kääntämättä kiveäkään. He paikansivat maatutkan avulla muinaisesta roomalaissiirtokunnasta Carnuntumista valtavan gladiaattorikoulun jäännökset. Nykyisen Bad Deutsch-Altenburgin liepeille kehittynyt noin 50 000 asukkaan sotilastukikohta ja taajama toimi Ylä-Pannoniana tunnetun provinssin pääkaupunkina vuodesta 106 alkaen.

Vuonna 194 afrikkalaistaustainen sotilaskeisari Septimius Severus nosti Carnuntumin Rooman valtakunnan keskushallintohierarkian ylimmälle tasolle, eli siitä tuli niin sanottu colonia.

Luotausten tuloksista luotiin kolmiulotteinen tietokonemalli. Sen mukaan gladiaattorikoulu oli 2 800 neliömetrin alalle levittyvä rakennuskokonaisuus, johon kuului harjoituskenttä pyöreine areenoineen. Oppilailla oli käytössään myös sadan neliömetrin laajuinen lämmitettävä sisähalli.

gladiator school buildings

Harjoituskeskuksesta luotiin tietokonemalli

Osa harjoituskeskuksen tiloista oli varattu hallinnolle, osa taas toimi asuntoina. Vaatimattomimmin asuivat oppilaat, sillä heidän majoituspaikkansa muistutti vankilaa. Kopit olivat viiden neliömetrin kokoisia. Yksi taloista palveli kylpylänä. Sen lisäksi vesi- ja viemärijärjestelmään kuului koko joukko muitakin rakennuksia. Tarkoista tutkakuvista voitiin erottaa puhtaan ja likaisen veden johtamiseen käytettävien rakenteiden ohella yksityiskohtia, jotka antoivat osviittaa talojen muodosta ja niiden asemasta toisiinsa nähden sekä kulkuväylistä.

Tietokonerekonstruktio näyttää rakennuskokonaisuuden sellaisena kuin se oli suunnilleen vuosien 150 ja 300 välillä. Malli paljastaa Carnuntumin gladiaattorikoulun olleen jokseenkin samankokoinen kuin Rooman tärkeimmän amfiteatterin, Colosseumin, vieressä toiminut Ludus Magnus. Carnuntum ei ole uusi tutkimuskohde, sillä siellä tehtiin ensimmäiset arkeologiset kaivaukset jo 1870-luvulla.

Vuosien 1923 ja 1930 välillä esille kaivetut 13 000 katsojan amfiteatterin rauniot vihjasivat siihen suuntaan, että jossakin Carnuntumin alueella toimi gladiaattorikoulu. Maatutkaluotaus osoitti sen sijainneen varsinaisen esiintymispaikan lähituntumassa. Seuraavaksi pitää päättää, ruvetaanko rakennelmia tutkimaan muutenkin kuin vain maan pinnalta.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: