Persian route

Hiekasta paljastui armeijan jäännöksiä

Kiertotie koitui 50 000 persialaissotilaan kuolemaksi egyptiläisessä autiomaassa.

keskiviikko 7. heinäkuuta 2010

50 000 miehen suuruinen persialainen sotajoukko tuhoutui autiomaassa Länsi-Egyptissä riehuneessa hiekkamyrskyssä vuonna 525 eaa. Vasta nyt arkeologit ovat löytäneet jäännöksiä tästä Siwan keitaaseen suunnanneesta armeijasta, joka aikoinaan katosi jäljettömiin.

Sotajoukon oli lähettänyt matkaan Persian kuningas Kambyses II. Kreikkalaisen historioitsijan Herodotoksen mukaan kuningas oli vihainen Siwan temppelin papeille, jotka eivät hyväksyneet hänen vaatimustaan Egyptin valtaamisesta. Italialaiset arkeologit, kaksoisveljekset Angelo ja Alfredo Castiglioni, ovat etsineet armeijan jälkiä vuodesta 1996, jolloin he alkoivat tutkia Siwan lähellä olevan suuren kallion ympäröimää aluetta.

Suuri kallio on luonnollinen paikka hakea suojaa hiekkamyrskyltä. Ehkä persialaissotilaat olivat tehneetkin niin, sillä arkeologit löysivät tuolta ajalta peräisin olevan pronssisen tikarin ja useita nuolenkärkiä.

Hiekka kätkee runsaasti esineistöä

Sittemmin alueelta on kaivettu esiin muita pronssiaseita, hopeinen korvarengas, hevosen suitsien osa ja satoja auringon haalistamia pääkalloja, jotka ajoittuvat Kambyses II:n hallintokauteen. Armeija valitsi ilmeisesti eri reitin kuin on oletettu, ja siksi sitä on aiemmin haettu vääristä paikoista. Kaikki lähteet ovat silti yhtä mieltä siitä, että armeijan yllätti hiekkamyrsky. Herodotos kuvasi aikoinaan tapahtumaa näin: ”Tuuli nousi etelästä, voimakkaana ja kuolemaa tuottavana, ja nostatti valtavia hiekkapyörteitä, jotka peittivät sotajoukon ja saivat sen täysin katoamaan.”

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: