Buddha statue covered in earth

3?000 Buddhaa kaivettiin maan alle

Kiinan keisarit yrittivät kitkeä uuden uskonnon.

torstai 15. marraskuuta 2012

Nyky-Kiinan suurimpia uskontoja ovat taolaisuus ja konfutselaisuus, mutta myös buddhalaisuudella on vahva asema. Aina Buddhan oppeihin ei ole suhtauduttu suopeasti. Handanista noin 400 kilometrin päästä Pekingistä on löydetty kolmetuhatta Buddhan veistosta, jotka on tarkoituksella haudattu maahan.

Veistosten koko vaihtelee paristakymmenestä sentistä aikuisen ihmisen mittaan. Useimmat on tehty valkoisesta marmorista, ja osa on veistetty kalkkikivestä. Joissakin on vielä alkuperäistä väriäkin jäljellä. Patsaat ovat säilyneet yllättävän hyvin, vaikka ne ovat lojuneet maan alla 1?500 vuotta.

Buddhan kuvat ovat ilmeisesti peräisin itäisen Wei-dynastian ja pohjoisen Qi-dynastian ajalta. Nämä hallitsijasuvut pitivät hallussaan Pohjois-Kiinaa vuosina 534–577.

Maan alle veistokset päätyivät todennäköisesti siksi, että uudet hallitsijat halusivat kitkeä intialaisperäisen uskonnon valtakunnastaan ja lujittaa perinteisen konfutselaisuuden asemaa. Patsaat on luultavasti kerätty temppeleistä yhdessä muiden uskonnollisten esineiden kanssa ja kaivettu maahan. On myös mahdollista, että buddhalaiset ovat itse vainojen pelossa haudanneet pyhät kuvansa piiloon.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: