DONOT6_STUDIO / shutterstock
Mittaaminen

Mittaaminen: Erikoiset yksiköt

Mittayksiköt, kuten metri, karaatti ja hevosvoima, ovat hyvin tavallisia käsitteitä. Mistä ne ovat peräisin ja mihin niillä tarkkaan ottaen viitataan? Lue miten legendaariset mittayksiköt ovat kehittyneet.

Pint: Nestemäisiä ja kuivia mittoja

Useimpien mielissä ”pint”-sanasta tulee heti mieleen tuopillinen vaahtoavaa hanaolutta englantilaisessa pubissa. Monet tietävät myös, että sen tilavuus on reilut puoli litraa.

"Pint" juontuu muinaisranskan ”pinte”-sanasta, jonka juuret ovat luultavasti latinassa. Sillä tarkoitetaan tilavuusmittaa, jota käytettiin aikoinaan suurissa osissa Eurooppaa ja Pohjois-Amerikkaa. Se ei kuitenkaan aina ole ollut aivan samansuuruinen kaikkialla. Jossain pint oli hieman alle puoli litraa, toisissa paikoissa taas hieman yli puoli litraa. Joka paikassa pint oli aina kahdeksasosa gallonaa, mutta koska gallonan suuruus vaihteli, myös pintin suuruus vaihteli.

1800-luvulla yhä useampi eurooppalainen valtio siirtyi metrijärjestelmään ja pintin käyttö tilavuusmittana harvinaistui. Britit pitivät siitä tiukasti kiinni, ja vuonna 1824 he vakiinnuttivat sen tilavuuden. Lailla määrättiin pintin vetoisuudeksi 568 millilitraa kaikkialla Brittiläisessä imperiumissa.

Pintin tilavuus vaihtelee yhä

Nykyisin suurissa osissa Kansainyhteisöä on siirrytty metrijärjestelmään. Sama on tapahtunut Britanniassa, jossa pintia käytetään lähinnä enää oluen, siiderin ja maidon tilavuuden ilmoittamiseen. Vanhoista tilavuusmitoista ei ole silti luovuttu kokonaan, ja niihin törmää monissa Britannian ja sen entisen imperiumin kolkissa.

Kansainyhteisön jäsen Kanada käyttää yhä tietyissä yhteyksissä brittiläisen imperiumin pintia, mutta sen eteläisessä naapurimaassa pintin tilavuus on vain 473 millilitraa. Yhdysvalloissa ei nimittäin mennyt läpi brittien yritys standardoida pintin tilavuus vuonna 1824. Siellä pitäydyttiin paikallisessa mitassa, jota kutsutaan yhä "nestemäiseksi pintiksi" (wet pint).

Yhdysvalloissa tunnetaan nimittäin myös käsite "kuiva pint" (dry pint), joka on 551 milllitraa. Mittayksikkö esiintyy esimerkiksi yhdysvaltalaisissa keittokirjoissa, kun ilmoitetaan vaikkapa taikinaan tarvittavan jauhon tai sokerin määrä.