Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Frank Conrad
Menneisyys - Historia

Milloin ensimmäinen radioasema aloitti toimintansa?

Radio on jo vanha keksintö, mutta milloin ensimmäinen radioasema alkoi lähettää ohjelmaa eetteriin? Ja kuka aseman perusti?

Maailman ensimmäinen radiolähetys tapahtui jouluaattona 1906. Tuolloin Atlantilla seilanneiden alusten sähköttäjät kuulivat kanadalaisen Reginald Fessendenin toivottavan heille hyvää joulua.

1900-luvun ensimmäisinä vuosikymmeninä monet kokeilivat radioviestintää kotitekoisilla lähettimillä ja vastaanottimilla. Yksi näistä innokkaista oli Wilkinsburgin kaupungissa Yhdysvalloissa asunut insinööri Frank Conrad, joka vuonna 1916 lähetti autotalliinsa rakentamaltaan 8XK-asemalta musiikkia ja urheilu-uutisia.

Conradin työnantaja Westinghouse Electric Company oivalsi alan mahdollisuudet: jotta radiolaitteille olisi kysyntää, pitää olla radiolähetyksiä. Westinghouse ja Conrad aloittivat yhteistyön, jonka tuloksena Yhdysvaltoihin Pittsburghiin syntyi 1920 maailman ensimmäinen kaupallinen radioasema, KDKA. Se oli historiallinen käänne, sillä tuolloin kaupalliset intressit alkoivat hallita siihen asti harrastelijoiden hallussa ollutta radiomaailmaa.

Uutisia, musiikkia, viihdettä ja mainoksia

KDKA:n ensimmäinen lähetys kuultiin marraskuun 2. päivänä 1920. Se sisälsi uutisia, musiikkia, viihdettä ja mainoksia.

Tuhansia kuuntelijoita keränneen lähetyksen tärkeimpänä asiana oli presidenttiehdokkaana olleiden republikaanien Warren G. Hardingin ja demokraattien James M. Coxin välinen kamppailu. Ääntenlaskennan edetessä tuloksia soitettiin studioon ja välitettiin edelleen radiokuuntelijoille. Hardingista tuli presidentti. Seuraavina vuosina radioala kehittyi huimasti.

1930-luvun alussa radio oli jo keskeinen tiedotusväline Yhdysvalloissa, ja muu maailma seurasi pian perässä.

Lue myös:

Tieteen historia

OMITUINEN TAPAUS: Edison teloitti norsun vaihtovirralla

1 minuuttia
human zombie
Tieteen historia

TIETEEN ARKISTOISTA: Lääkärit tekivät potilaista zombeja

6 minuuttia
Tieteen historia

12 suurinta tieteellistä läpimurtoa vuonna 2019

10 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota