Lentoemäntä Vesna Vulovic

Lentoemäntä pelastui ainoana 10 kilometrin syöksystä

22-vuotiaan lentoemännän Vesna Vulovićin ei pitänyt edes olla töissä 26. tammikuuta 1972. Hän kuitenkin oli – ja tuona iltapäivänä kone, jossa hän työskenteli, räjähti ilmassa.

Vesna Vulovićin ei pitänyt lentää tammikuun 26. päivänä 1972. Lentoemännäksi hiljattain valmistunut 22-vuotias serbi kutsuttiin työhön erehdyksessä toisen Vesna-nimisen sijasta.

Siksi hän oli yksi niistä 28:sta, jotka matkustivat DC-9:llä Kööpenhaminasta Belgradiin, kun kone räjähti 10 kilometrin korkeudessa ja syöksyi maahan Tšekkoslovakiassa.

Lumisessa metsässä, jonne hylyn osat putosivat, sikäläisen kylän asukkaita kohtasi kammottava näky: silpoutuneita ruumiita lojui kaikkialla.

Eloonjääneistä ei juuri ollut toivoa, mutta yllättäen savuavan rungon ääreltä kuului hiljaista valitusta.

Turkoosipukuinen lentoemäntä, jonka päällä makasi kollegan ruumis, oli kuin ihmeen kaupalla jäänyt ainoana henkiin. Vulović oli kolme päivää koomassa ja 10 kuukautta lantiosta alaspäin halvaantuneena.

Monien leikkausten jälkeen hän kuitenkin parani ja sai lentoyhtiöltä uuden työn – tällä kertaa tosin toimistossa.

Pommi-isku tai peitelty alasampuminen

Vulović ei muista onnettomuudesta mitään eikä koneen mustia laatikoita löydetty.

Tšekkoslovakian ja Jugoslavian viranomaiset ilmoittivat, että kyseessä oli kroatialaisten kansallismielisten pommi-isku.

Vuonna 2009 kaksi tšekkiläistä toimittajaa esitti asiasta toisen näkemyksen. Heidän mukaansa kone oli joutunut vaikeuksiin ja harhautunut kurssistaan lähellä sotilasaluetta, jolla varastoitiin ydinaseita.

Tällöin Tšekkoslovakian ilmavoima lähetti MiG-hävittäjän pudottamaan oletetun vakoilukoneen. Siinä tapauksessa kone ehkä räjähtikin alempana kuin on oletettu.

Vesna Vulovic kuoli vuonna 2016 vain 66-vuotiaana. Kukaan ei ole koskaan pudonnut häntä korkeammalta ilman laskuvarjoa ja jäänyt henkiin.