Photo by Puk Khantho on Unsplash
Kiinan muuri rakennettiin pitämään mongolit loitolla

Kiinan muuri rakennettiin pitämään mongolit loitolla

Kiinan muuri on noin 6 000 kilometriä pitkä. Kuka sen rakensi? Ja onko totta, että Kiinan muuri näkyy Kuuhun?

Kiinan muuria kutsutaan myös Suureksi muuriksi, ja mittava se onkin. Tiedot pituudesta vaihtelevat sen mukaan, mitkä osat luetaan varsinaiseen muuriin. Suomalaisissa tietosanakirjoissa mainitaan pituudeksi yleensä 2?450 kilometriä. Toisissa lähteissä pituus on yli 6 000 kilometriä.

Kiinan muuri kulkee Pohjois-Kiinassa Gansun maakunnasta Liaodonginlahteen. Muurin ensimmäisten osien rakentaminen alkoi 2 300 vuotta sitten. Lopullisen muotonsa se sai Ming-dynastian aikana 1368–1644.

Kiinan muuri rakennettiin puolustusta varten

Kiinan muuri rakennettiin suojaksi pohjoisen aroilla eläneitä mongoleja vastaan. Muurin rakentamisen aikana moni rakentaja menetti henkensä ja kuolleet haudattiin muurin alle. Muurilla oli jatkuvasti vartijoita, jotka tarkkailivat mahdollisia tunkeilijoita ja ilmoittivat heistä savumerkein.

Kiinan muuri on paikoitellen jopa 16 metriä korkea. Yläosan leveys on enimmäkseen 6–7 metriä. Alaosa on hieman leveämpi. Muurin muhkeasta pituudesta huolimatta rakennelmaa ei voi nähdä ihmissilmin avaruudesta, vaikka niin on väitetty.

Kiinan muuri katoaa

Luonnonvoimat, matkailijat ja muurin kivien varastaminen ovat tuhonneet noin kolmasosan Kiinan muurista. Lue artikkeli Kiinan muurin katoamisesta.