University of Tübingen & University of Freiburg

Ilmastonmuutos paljasti 3 400 vuotta vanhan kaupungin

Kuivuus voi auttaa arkeologeja. Kuivunut Tigrisjoki Irakissa kätki alleen muinaisen suurvallan keskeisen kaupungin.

Tigrisjoki Irakissa kuivui vuonna 2018, jolloin sen pohjalta paljastui muinainen kaupunki, mutta valitettavasti arkeologit eivät ehtineet tehdä alueella kaivauksia ennen kuin vesimassat täyttivät sen jälleen.

Kun joki jälleen kuivui tänä vuonna, Kurdistanin arkeologisen järjestön arkeologit olivat valmiina, ja kaivaukset alkoivat saksalaisten Freiburgin ja Tübingenin yliopistojen avulla.

Kaivauksissa selvisi, että paikalla on noin 3 400 vuotta vanha kaupunki niin sanotun Mittanin valtakunnan (1500 eaa.–1350 eaa.) ajoilta. Valtakunta kattoi Etelä-Turkin, suuria osia Syyriasta sekä Pohjois-Irakin. Siitä on löydetty muun muassa palatsi, useiden metrien korkuinen kaupunginmuuri sekä suuri varastorakennus.

Lisäksi on löydetty savitauluja, joihin tehtyjen kaiverrosten toivotaan antavan lisätietoa kaupungista.

Muuri ja savitaulut ovat säilyneet hyvin

© University of Tübingen & University of Freiburg

Liete suojasi

Kolmetuhatta vuotta vanhaa muinaiskaupunkia on peittänyt paksu suojaava lietekerros.

© University of Tübingen & University of Freiburg

Upeita savitauluja

Mittanin valtakunnassa ei tunnettu paperia, vaan siellä kirjoitettiin savitauluille. Arkeologit ovat löytäneet useita hyvin säilyneitä savitauluja, joista monet olivat löydettäessä vielä niitä suojanneiden savikuorien sisällä.

© University of Tübingen & University of Freiburg

Löydöt suojataan

Ennen kuin Tigrisin ja Mosulin padon vedenpinta jälleen kohosi, arkeologit ehtivät suojaamaan muinaiskaupungin esiin kaivetut rakenteet pressujen alle.

Kemune oli suurkaupunki

Muinaiskaupunki sijaitsee Kemunessa Kurdistanin alueella, jonne Mosulin pato rakennettiin Tigrisjokeen vuonna 1984 sähköntuotantoa varten. Kaupunki on padon synnyttämän tekojärven pohjassa.

Tohtori Hasan Qasim kurdien arkeologisesta järjestöstä luonnehtii löytöä:

”Kaupunki on mitä ilmeisimmin ollut merkittävä keskus Mittanin valtakunnassa.”
Ennen kuin vesi jälleen nousi, arkeologit ehtivät suojata muinaiset rauniot pressuilla voidakseen jatkaa kaivauksiaan sitten, kun Tigris tarjoaa siihen taas mahdollisuuden.