2014/12 Farao

Tutankhamonin erektion arvoitus on ratkaistu

Uuden teorian mukaan nuorukaisfarao Tutankhamonin palsamoidun ruumiin erektiolla saatettiin viitata mahtavaan kuoleman jumalaan Osirikseen.

Nuorukaisfarao Tutankhamon palsamoitiin noin 3 300 vuotta sitten niin, että hänen peniksensä sojotti 90 asteen erektiossa. Peniksen asento on ihmetyttänyt tutkijoita jo pitkään.

Kairon yliopiston egyptologian professori Salima Ikram on esittänyt uuden teorian, jonka mukaan tällaisella potenssin korostamisella pyrittiin luomaan mielikuva mahtavasta kuoleman jumalasta Osiriksesta, joka yhdistettiin myös hedelmällisyyteen.

Sydän irrotettiin ja ihoon siveltiin mustaa öljyä

Ikram on havainnut muitakin merkkejä, jotka viittaavat siihen, että palsamoijat halusivat esittää kuolleen Tutankhamonin kuoleman valtiaana. Tutankhamonin ihoon oli levitetty mustaa öljyä ehkä juuri siksi, että Osiris esitettiin yleensä tummaihoisena.

Lisäksi faraon sydän oli irrotettu muusta ruumiista. Ikram arvelee sen viittaavan myyttiin, jonka mukaan Osirisksen tappoi hänen oma veljensä Seth, joka sitten paloitteli Osiriksen ja hautasi tämän sydämen.

Irtiotto isästä

Muumion muokkaaminen saattoi olla julkea kannanotto Tutankhamonin isän, Ekhnatonin, kulttuuriperintöä vastaan. Tämä kielsi muiden jumalien kuin auringonjumala Atonin palvomisen. Kun Tutankhamon nousi valtaan, hän salli monijumalaisen uskonnon.

Penis katkesi

Brittiarkeologi Howard Carter löysi Tutankhamonin haudan Kuninkaiden laaksosta vuonna 1922. Tutankhamonin penis kuitenkin katkesi hieman löydön jälkeen, ja kuninkaallinen elin on yhä kadoksissa.

Lue lisää Egyptistä löytyneestä halpishaudasta

Egyptologit ovat vastikään tehneet mielenkiintoisia löytöjä sekä Kuninkaiden laaksossa että Abydoksen alueella. Abydoksesta löytyi kesällä 2013 muinainen kuningashauta, joka kuului arvoitukselliselle farao Senebkaille.

Kahden laajenemishaluisen valtakunnan välissä omaa maataan hallinnut Senebkai ei rypenyt rahassa ja yltäkylläisyydessä. Huonosti tunnetun hallitsijan yllättäen löytynyt hauta todistaa, että palvelusväki kävi varkaissa, jotta ”kerjäläiskuningas” saatiin kunniallisesti viimeiselle matkalle.

Lue koko artikkeli Senebkain halpishaudasta napsauttamalla alla olevaa painiketta.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: