Tutankhamon

Tutankhamon – Suurmiehen irvikuva

Kun brittiegyptologi Howard Carter löysi ryöstöltä säästyneen kuningashaudan vuonna 1922, hän piirsi oman nimensä lisäksi historiaan vainajan nimen. Hauta kuului farao Tutankhamonille, jonka kultainen kuolinnaamio antoi kasvot muinaisen Egyptin vahvuudelle. Sääli vain, että farao ei vastannut imagoaan.

Maailmanhistorian kuuluisimman faraon vahvuus oli pelkkää ulkokuorta. Hänen heikkoutensa paljastui, kun egyptiläiset ja saksalaiset tutkijat selvittivät, millainen mies raskaan kultanaamion taakse oikein kätkeytyi. Runsaat 3?300 vuotta sitten Egyptiä hallinneen Tutankhamonin ruumiista otettiin ensimmäistä kertaa dna:ta, jota sitten verrattiin 15 muun kuninkaallisen muumion vastaaviin näytteisiin.

Nykyaikainen oikeuslääketieteellinen tutkimus antoi uutta tietoa sekä nuorena kuolleen faraon kuolemansyystä että hänen lähisuvustaan. Analyysien mukaan Tutankhamonin olemus oli kaikkea muuta kuin jumalaisen voimakas. Hän oli sukusiitoksen heikentämä ihmisraunio, joka ei päässyt kunnolla liikkumaan ja kärsi perinnöllisistä sairauksista – mitä todennäköisimmin juuri siksi, että hänen isänsä ja äitinsä olivat sisarukset.

Tutkimus todisti arvelut väkivaltaisesta kuolemasta vääräksi

Tutkijaryhmä löysi Tutankhamonin jäännöksistä myös malarialoisen geenejä. Löytö toi uutta valoa vain noin 19-vuotiaana henkensä heittäneen hallitsijan kuolemaan. Sille on vuosien varrella esitetty toinen toistaan huimempia selityksiä. Suosittu oletus on ollut väkivaltainen loppu. Tutankhamon näyttää kuitenkin menehtyneen sairauksiensa murtamana. Malariaa ja vähän ennen kuolemaa saatua reisiluunmurtumaa hän ei enää kestänyt.

– Pitkään on uskottu, että Tutankhamon tapettiin. Näinhän asia on esitetty niin kirjoissa kuin elokuvissakin. Nyt keskustelulle on pantu piste, sanoo Egyptin valtion pääarkeologi Zahi Hawass.

Kansainvälinen hanke on ollut tärkeä virstanpylväs egyptologian alalla. Egyptin viranomaiset sallivat ensimmäisen kerran soveltaa modernin geenitekniikan menetelmiä kuninkaallisten muumioiden tutkimukseen. Päätös on laskenut perustan aivan uudelle tieteenhaaralle, molekyyliegyptologialle.

Hawass pitää tapausta käänteentekevänä: – Tästä alkaa kokonaan uusi ajanjakso.

Lue myös:

Egypti

Kheopsin pyramidin sisäosat

0 minuuttia
Egypti

Kuusi hauskaa faktaa pyramideista

0 minuuttia
Kheopsin pyramidi
Egypti

Egyptologit: "Saattaa hyvin olla aarrekammio"

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Virhe: Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
NäytäPiilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!