Panzer et al./International Journal of Osteoarchaeology
Lapsimuumio

Tietokonekerroskuvaus löysi puutostauteja Egyptin lapsimuumioista

Anemia vei monen lapsen hengen faraoiden Egyptissä, kertoo lapsimuumioiden tietokonekerroskuvaus.

Faraoiden ajan Egypti on aikansa kehittyneimpiä valtioita, mutta etenkään lasten elämä ei ollut herkkua. Moni yläluokan lapsikin kuoli varhain erilaisiin sairauksiin.

Saksalainen tutkijaryhmä on selvittänyt egyptiläislasten kuolinsyitä tutkimalla tuhansia vuosia vanhoja lapsimuumioita tietokonekerroskuvauksella.

Joka kolmannella lapsivainajalla oli anemia

Saksalaistutkijat tutkivat 21 muumioitua lasta. Nuorin lapsi oli kuollut yksivuotiaana. Vanhimmat olivat olleet 12–14-vuotiaita. Lapset kuuluivat muinaisen Egyptin yläluokkaan.

Kerroskuvauksella voitiin tutkia röntgensäteillä muumioiden luita ilman, että ruumiita tai käärinliinoja tarvitsi avata.

Joka kolmannelta muumioidulta lapselta löytyi merkkejä anemiasta.

Tutkijat kiinnittivät huomiota erityisesti lasten laajentuneeseen aivokoppaan eli kallon siihen osaan, jossa aivot sijaitsevat. Se on merkki anemiasta.

Anemia on tila, jossa veren hemoglobiiniarvo on normaalia alhaisempi. Se johtuu punasolujen vähäisyydestä.

Hemoglobiini on punasolujen proteiini, joka sitoo happea. Kun punasoluja on vähän, elimistö ei saa kylliksi happea. Yleisiä anemia oireita ovat väsymys ja yleinen huono suorituskyky.

Skannattu kuva lapsimuumion kallosta

Lapsimuumioiden kerroskuvauksessa ilmeni, että joka kolmannen lapsen kallo on laajentunut, mikä on merkki anemiasta.

© Panzer et al./International Journal of Osteoarchaeology

Huono ruoka ja malaria veivät yläluokan lasten hengen

Tutkimuksen perusteella ei voida päätellä, miksi niin monella lapsista oli ollut anemia.

Yleinen anemian syy on liian vähän rautaa sisältävä ruokavalio.

Lapset ovat siis voineet olla aliravittuja, tai heidän ruokavalionsa on ollut epäterveellinen. Rautaa saa muun muassa pähkinöistä, linsseistä, pavuista ja kokojyväviljasta.

Toinen mahdollinen selitys on malaria.

Anemian taustalla voi olla myös krooninen tulehdus, jonka voi aiheuttaa muun muassa malaria. Aikaisemmissa tutkimuksissa on todettu, että malaria oli yleinen sairaus faraoiden ajan Egyptissä.

Tutkijoiden mukaan varmuutta lasten kuolinsyistä ei ole.

Yksi lapsista, joka oli kuollut noin 1,5 vuoden iässä, oli todennäköisesti sairastanut talassemiaa. Se on Välimeren alueella melko yleinen perinnöllinen veritauti, johon liittyy anemiaa.

Taaperomuumiolla oli myös epämuodostumia kallossa ja muualla luustossa. Tutkijoiden mukaan lapsen kuolinsyy oli hyvin todennäköisesti talassemia.

Muiden lasten kohdalla on epäselvää, onko kuoleman syynä ollut anemia tai jokin muu sairaus tai sairauksien yhdistelmä vai jokin muu.