EditorfromMars/Wikimedia
tutankhamon hauta

Tarunhohtoinen egyptiläishauta saattoi löytyä

Kuninkaiden laaksosta Egyptistä löydetyt piilotetut hieroglyfit ja tunnistamaton muumio viittaavat kauan odotettuun hautalöytöön 𓂀

Brittiläinen egyptologi Nicolas Reeves on löytänyt piilotettuja hieroglyfejä, jotka saattavat viitata siihen, että Tuhankhamonin haudan vieressä on kuningatar Nefertitin hauta.

Havainnosta ilmoitettiin juuri ennen kuin Tutankhamonin haudan löytämisestä tulee kuluneeksi 100 vuotta. Hauta löydettiin 4. marraskuuta 1922.

Nefertitin rintakuva löytettiin jo vuonna 1912 Tell el-Amarnasta, ja Tutankhamonin haudan löytämisestä alkaen tutkijat ovat olleet sitä mieltä, että Nefertitin hauta on jossain sen läheisyydessä.

Nefertiti rintakuva

Nefertitin rintakuva löydettiin Akhenatenin pääkaupungista Amarnasta 6. joulukuuta 1912. Rintakuva on nykyisin Berliinin Neues Museum -museossa.

© Philip Pikart/Wikimedia

Vuonna 2015 otetut tarkat kuvat viittasivat siihen, että Tutankhamonin haudassa on salaovi.

Reeves pystyi todistamaan, että haudan maalattujen seinien alla oli viivoja, jotka viittasivat peitettyihin oviaukkoihin.

Vuonna 2020 maakerrosten kuvauksissa löydettiin muutaman metrin päästä kuuluisan faraon haudasta salainen käytävää muistuttava tila.

Ja nyt Reeves on löytänyt hieroglyfejä, jotka tuntuvat vahvistavan hänen teoriaansa.

3D-piirros Tutankhamonin hautakammiosta. Kuvassa näkyy kaksi salahuonetta, joissa Nefertitin hauta voi sijaita.

© Shutterstock

Piilotetut hieroglyfit antavat viitteitä

Tutankhamonin haudassa on niin kutsuttuja kartusseja. Ne ovat soikioita, joiden alareunassa on viiva. Soikion sisään on kirjoitettu hallitsijan nimi. Kartusseissa Ay, Tutankhamonin seuraaja, on hautaamassa nuorta faraota.

kartussi tutankhamon

Kartussi, jossa on Tutankhamonia merkitsevät hieroglyfit ja selitys: ”Tutankhamon hallitsee Ylä-Egyptiä [Thebaa]”, sekä hänen hallitsijanimensä "Nebkheperura".

© Mark Miller/Wikimedia

Reeves on havainnut, että nyt näkyvät kartussit on tehty vanhempien kartussien päälle. Niissä Tutankhamon hautaa aiemman hallitsijan, Nefertitin.

"Voin osoittaa, että Ayn kartussin alla on Tutankhamonin kartussi, mikä tarkoittaa, että alun perin kartussissa kuvattiin, miten Tutankhamon hautasi edeltäjänsä Nefertitin. Tällaista koristetta ei pitäisi löytyä Tutankhamonin haudasta", selittää Reeves The Guardian -lehdelle.

Reeves uskoo, että koska Tutankhamon kuoli vain 19-vuotiaana, pappien piti kaikessa kiireessä käyttää jo valmista hautaa. Siksi he hyödynsivät Nefertitin hautaa, josta Nefertiti siirrettiin vieressä olevaan tilaan.

Reeves toteaa, että lämpökameratutkimukset ja mikrobilöydöt tukevat hänen teoriaansa.

Yhden kuningattaren hauta löytyi

Voi kuitenkin olla, että Reeves löytää tyhjän haudan, sillä toinen tutkijaryhmä on tehnyt oman löytönsä.

He uskovat löytäneensä Nefertitin ja Ankhesenamonin muumiot. Ankhesenamon oli Tutankhamonin vaimo. Muumiot olivat toisessa haudassa muiden muumioiden kanssa.

tutankhamon ankhesenamun

Tutankhamon saa kukkia vaimoltaan Ankhesenamonilta. Kuva on Tutankhamonin haudasta löytyneen rasian kannessa.

© Tiger cub/Wikimedia

Tutkijat odottavat nyt kahden muumion dna-analyyseja sekä kuningattarien kasvoista tehtyjen kerroskuvausten tuloksia, joiden julkaisun uskotaan tapahtuvan vielä lokakuun aikana.

hautoja Kuninkaiden laaksossa

Kuva Kuninkaiden laakson haudoista. KV62 on Tutankhamonin hauta, KV35-haudassa taas voi olla Nefertitin ja/tai Ankhesenamonin muumiot.

© Kingtut/Wikimedia
Alabaster-reliefi Akhenaten Nefertiti Meritaten

Alabasterireliefissä on Akhenaten (oikealla ilman päätä), Nefertiti (keskellä) ja heidän tyttärensä Meritaten (vasemmalla). Kuninkaan käsivarressa ja rinnassa on Aton-kartusseja.

© Osama Shukir Muhammed Amin FRCP(Glasg)/Wikimedia

Akhenaten, Nefertiti ja Tutankhamon

Farao Akhenaten hallitsi Egyptiä 1353–1334 eaa.

Ennen Akhenatenia Egyptissä oli useita jumalia, ja erityisesti tuolloin palvottiin auringon jumalaa Amonia.

Kun Akhehaten tuli valtaan, hän kielsi ylipappien harmiksi muiden jumalien palvonnan ja julisti itsensä ainoan jumalan Atonin inkarnaatioksi.

Kuningatar Nefertiti oli naimisissa Akhenatenin kanssa ja hallitsi yksin puolisonsa kuoleman jälkeen.

Seuraavat faraot ja ylipapit tuhosivat kaikki kirjalliset todisteet Akhenatenista ja Nefertitistä. Heihin viitataan vain "viholllisina". Siksi heidän hautojaankin on ollut vaikea löytää.

Tutankhamon oli Akhenatenin poika ja Nefertiti oli joko hänen äitinsä tai äitipuolensa.

Nefertitin kuoleman jälkeen Tutankhamon palautti monijumalaisuuden.