VAPAAEHTOINEN MUUMIO
VAPAAEHTOINEN MUUMIO

Parantumattomasti sairas taksinkuljettaja Alan Billis lahjoitti ruumiinsa palsamoitavaksi tutkimustyötä varten. 

© Ritzau / PA

Taksinkuljettaja selvittää muumioiden salaisuutta – omalla ruumiillaan

Englantilainen taksimies Alan Billis antoi tutkijoille tärkeän puuttuvan palasen muinaisen muumiointitekniikan selvittämiseen. Billis lahjoitti oman ruumiinsa epätavalliseen kokeeseen.

tiistai 19. joulukuuta 2017 teksti Else Christensen

Parantumattomasti sairas taksimies Alan Billis Torquayn kaupungista Englannista antoi epätavallisen lupauksen ennen kuolemaansa: hänen kuoltuaan tutkijat saisivat palsamoida hänen ruumiinsa egyptiläisen muumion tapaan.  

Billisin lupaus tuli vastauksena lehti-ilmoitukseen, jonka oli julkaissut kemisti Stephen Buckley Yorkin yliopistosta. Buckley etsi henkilöä, joka olisi halukas lahjoittamaan ruumiinsa käytännön kokeeseen. 

Heti Billisin kuoltua tammikuussa 2011 patologit aloittivat työprosessin, joka kesti useita kuukausia. 

Näin Alan palsamoitiin:

Tarkka muumiointiohje on kadonnut

Kokeen oli määrä auttaa tiedettä selvittämään, miten muinaiset egyptiläiset pystyivät palsamoimaan muumioita niin, että ne säilyivät tuhansia vuosia. 

Palsamoinnin pääpiirteet on tunnettu aina siitä asti, kun kreikkalainen historioitsija Herodotos kuvasi prosessin vuonna 450 eaa. Monet yksityiskohdat ovat kuitenkin kadonneet hämärän peittoon.

Epäselviä asioita on esimerkiksi se, miten palsamoijat käyttivät suolaliuosta, joka sisälsi soodaa, ruokasuolaa, natriumsulfaattia ja vetykarbonaattia. Tarvittavia aineita on saatu muun muassa pohjoisegyptiläisestä Wadi El Natrunin laaksosta (”Soodalaaksosta"), jonka järvien vedestä tuotetaan haihduttamalla suolaa ja soodaa. 

Herodotos kirjoitti, että ruumis ”pantiin soodaan” ja ”peitettiin kokonaan”. Tämän perusteella tutkijat uskoivat pitkään, että ruumis kuivattiin peittämällä se kuivalla, käsittelemättömällä soodalla. 

Alanin kuivattu ruumis auttaa tutkimusta

Erään muumion röntgenkuvauksissa Stephen Buckley löysi muumion kudoksista suolajäännöksiä. Kudoksiin olisi tuskin voinut imeytyä suoloja, jos muumioinnissa olisi käytetty vain kuivaa soodaa. Todennäköisesti ruumis olikin upotettu suolaliuokseen. 

Teoriansa todistamiseksi Buckley palsamoi kotona pihavajassaan pieniä porsaita. Useiden kemiallisten kokeiden jälkeen hän saattoi todeta, että suolakylpy jätti kudoksiin sen kaltaisia suolajäännöksiä, joita hän oli nähnyt muumioiden röntgenkuvissa. 

Aika näyttää, toimiiko Billisiin käytetty menetelmä oletetulla tavalla. Muumiota säilytetään nyt King´s College -yliopiston alaisessa Gordon´s Museumissa Lontoossa. Tutkijat pitävät  röntgenkuvausten ja näytteiden avulla jatkuvasti silmällä sen kuntoa.  

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: