Pyramidit kätkevät paljon salaisuuksia
Egyptin pyramidien kuvannustutkimukset viittaavat siihen, että vanhoissa rakennelmissa on tähän asti tuntemattomia kammioita ja käytäviä. Nyt tutkijat haluavat todistaa väitteen mikroskooppisten hiukkasten avulla.

ScanPyramids-hankkeen tutkijat ovat skannanneet Egyptin pyramideja kolmen viime kuukauden ajan. Pyramideista etsitään salaisia kammioita ja käytäviä.
Nyt näyttää siltä, että työ tuottaa tulosta. Ainakin Egyptin muinaismuistoministeriö on äskettäin ilmoittanut, että tutkimusryhmä on havainnut poikkeamia sekä Gizassa sijaitsevan Kheopsin pyramidin länsiosassa että Dahshurin punaisessa pyramidissa.
Sitä, onko poikkeamissa kyse piilossa olevista huoneista, tutkijat eivät tiedä vielä, mutta he toivovat, että asia selviää tarkemmissa tutkimuksissa.
Pyramideilta mitataan lämpö
Hankkeessa tutkittiin ensin neljän pyramidia lämpökameralla. Kheopsin pyramidin ja Dashurin punaisen pyramidin lisäksi lämpötila mitattiin Khefrenin pyramidilta ja Dashurin taitetulta pyramidilta.
4 500 vuotta vanhoille rakennuksille suoritettiin lämpötilanmittauksia eri vuorokaudenaikoina.
Aamulla ja päivän aikana Aurinko lämmittää kiviä, jotka sitten viilenevät illalla. Epäsäännönmukaisuudet kivien lämpenemisessä ja viilenemisessä voivat olla merkki siitä, että kivien takana on tyhjä tila, esimerkiksi käytävä.
Lennokit laativat tarkan kartan
Tulevina kuukausina tutkijat suorittavat mittauksia myonitomografilla ja laativat tarkkoja 3D-malleja pyramideista.
Maata pommittavat koko ajan avaruudesta tulevat myonit eli raskaat elektronit. Myonit kulkevat pehmeän aineen, kuten kudosten, läpi samaan tapaan kuin röntgensäteet, ja ne imeytyvät koviin aineisiin ja raskaisiin alkuaineisiin. Myonikasautumat voivat siten antaa tutkijoille kuvan pyramidien rakenteesta.
Yksityiskohtaiset 3D-mallit pyramidien sisäosista laaditaan tietokoneen ja kahden lennokin avulla.
Seuraava askel: avaruushiukkaset
Noin kuukauden kuluttua tutkijat alkavat suorittaa ensimmäisiä myonimittauksia Kheopsin pyramidissa.