Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

NB u03 pyramide
Menneisyys - Egypti

Pyramidit kätkevät paljon salaisuuksia

Egyptin pyramidien kuvannustutkimukset viittaavat siihen, että vanhoissa rakennelmissa on tähän asti tuntemattomia kammioita ja käytäviä. Nyt tutkijat haluavat todistaa väitteen mikroskooppisten hiukkasten avulla.

ScanPyramids-hankkeen tutkijat ovat skannanneet Egyptin pyramideja kolmen viime kuukauden ajan. Pyramideista etsitään salaisia kammioita ja käytäviä.

Nyt näyttää siltä, että työ tuottaa tulosta. Ainakin Egyptin muinaismuistoministeriö on äskettäin ilmoittanut, että tutkimusryhmä on havainnut poikkeamia sekä Gizassa sijaitsevan Kheopsin pyramidin länsiosassa että Dahshurin punaisessa pyramidissa.

Sitä, onko poikkeamissa kyse piilossa olevista huoneista, tutkijat eivät tiedä vielä, mutta he toivovat, että asia selviää tarkemmissa tutkimuksissa.

Pyramideilta mitataan lämpö

Hankkeessa tutkittiin ensin neljän pyramidia lämpökameralla. Kheopsin pyramidin ja Dashurin punaisen pyramidin lisäksi lämpötila mitattiin Khefrenin pyramidilta ja Dashurin taitetulta pyramidilta.

4 500 vuotta vanhoille rakennuksille suoritettiin lämpötilanmittauksia eri vuorokaudenaikoina.

Aamulla ja päivän aikana Aurinko lämmittää kiviä, jotka sitten viilenevät illalla. Epäsäännönmukaisuudet kivien lämpenemisessä ja viilenemisessä voivat olla merkki siitä, että kivien takana on tyhjä tila, esimerkiksi käytävä.

Lennokit laativat tarkan kartan

Tulevina kuukausina tutkijat suorittavat mittauksia myonitomografilla ja laativat tarkkoja 3D-malleja pyramideista.

Maata pommittavat koko ajan avaruudesta tulevat myonit eli raskaat elektronit. Myonit kulkevat pehmeän aineen, kuten kudosten, läpi samaan tapaan kuin röntgensäteet, ja ne imeytyvät koviin aineisiin ja raskaisiin alkuaineisiin. Myonikasautumat voivat siten antaa tutkijoille kuvan pyramidien rakenteesta.

Yksityiskohtaiset 3D-mallit pyramidien sisäosista laaditaan tietokoneen ja kahden lennokin avulla.

Seuraava askel: avaruushiukkaset

Noin kuukauden kuluttua tutkijat alkavat suorittaa ensimmäisiä myonimittauksia Kheopsin pyramidissa.

Dashurin taitettu pyramidi. Kuva: Shutterstock.

Myonitomografilla aiotaan selvittää muun muassa se, miten 4 600 vuotta vanha taitettu pyramidi aikoinaan rakennettiin. Sen rakennuttaja oli Egyptin farao Sneferu.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota