The Trustees of the British Museum

Paviaani neuvoi tien egyptiläisten satumaahan

Ainakin 1 200 vuotta faraoiden Egypti osti ylellisyystuotteita Puntin maasta. Sen sijainti on vihdoin onnistuttu selvittämään – paviaanimuumioiden hampaista.

Yli 150 vuoden ajan on jäljitetty arvoituksellista Puntin maata, johon muinaisilla egyptiläisillä oli läheiset suhteet.

Valtakunnasta kerrotaan jopa 4 500 vuotta vanhoissa kirjoituksissa, ja tiedetään, että faraoiden Egypti kävi sen kanssa kauppaa ainakin 1 200 vuotta.

Paviaanit olivat luksusta

Puntin maa myi ylellisyystuotteita, kuten suitsukkeita, ja arvokkaita raaka-aineita norsunluusta eebenpuuhun ja kultaan. Myynnissä oli myös eläimiä, joita ei esiintynyt Egyptissä.

Egyptiin tuotiin paviaaneja Puntin maasta, ja muumiot paljastavat, että niiltä poistettiin terävät kulmahampaat. Turvatoimi on tulkittu osoitukseksi siitä, että egyptiläiset pitivät paviaaneja lemmikkieläiminään.

© Shutterstock, The Trustees of the British Museum & John Anderson/William de Winton

Laajoista tutkimuksista huolimatta Puntin maan tarkka sijainti on ollut hämärän peitossa. Suosituimpia vaihtoehtoja paikaksi ovat olleet Itä-Afrikka ja Arabian niemimaa, mutta siksi on ehdotettu myös niinkin kaukaista saarta kuin Sri Lanka.

Egyptiläisten Puntin maasta ostamiin villieläimiin kuuluivat paviaanit. Niitä kesytettiin Egyptissä lemmikeiksi tai palvelijoiksi.

© ArchaiOptix

3 faktaa Egyptin paviaaneista

Uskonto: Paviaanit symboloivat viisauden jumalaa Thotia ja auringonjumalaa Amon-Rata.

Muumiot: Temppelien ja hautojen sadat muumioidut paviaanit kertovan niiden arvosta.

Käyttö: Apinat olivat lemmikkejä, mutta niillä teetettiin tehtäviä kodeissa ja viljelmillä.

Yhdysvaltalaisen Dartmouth Collegen tutkijat keksivät paikantaa Puntin maata paviaanimuumioiden hampaiden avulla.

Hampaissa ratkaisun avain

Lontoon British Museumista löytyi 3 300 vuotta vanha kallo, joka oli peräisin muinaisesta Thebasta. Paviaanin kotiseutu selvitettiin analysoimalla hampaiden happi- ja strontiumpitoisuus.

Kumpaakin alkuainetta esiintyy useina eri isotooppeina eli kemiallisina muunnelmina, ja isotooppien välinen jakauma hammaskiilteessä toimii maantieteellisenä profiilina, joka ohjaa sinne, missä yksilö on aikoinaan elänyt.

Paviaanin kalloon kuuluvista hampaista selvisi, missä tarunhohteinen Puntin maa (punainen alue) sijaitsi. Egyptin valtakunta vuoden 1500 eaa. tienoilla on merkitty keltaisella.

© The Trustees of the British Museum

Tutkimuksessa verrattiin 155 paviaanin hampaista tehtyjen isotooppianalyysien tuloksia 77:een Afrikan osaan.

Vertailun valossa näytti siltä, että Puntin maa sijaitsi hyvin suurella todennäköisyydellä Afrikan sarveen kuuluvalla alueella.